Επιλογή παιδικού σταθμού - Ποια είναι τα βασικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Αν δεν έχετε επιλέξει τον παιδικό σταθμό για το παιδί σας και αναζητάτε τον κατάλληλο, αποφασίστε αφού πρώτα διαπιστώσετε αν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

 

Επιλογή παιδικού σταθμού - Ποια είναι τα βασικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με υπουργική απόφαση οι προϋποθέσεις για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικών -Παιδικών - Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων) από φορείς Ιδιωτικού Δικαίου, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα, είναι οι εξής:

-Υγιεινή και ασφαλή παραμονή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ηλικιακής κατηγορίας των φιλοξενουμένων παιδιών, σε κτίριο κατασκευασμένο σύμφωνα με τις οριζόμενες στα άρθρα 5 και 6 της απόφασης, τεχνικές προδιαγραφές.
- Απασχόληση, διαπαιδαγώγηση, παιχνίδι, ψυχαγωγία, ανάπαυση, ψυχολογική βοήθεια ανάλογα με την ηλικία.
- Μέριμνα για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών και παροχή συμβουλευτικής ενημέρωσης και υποστήριξης στις οικογένειές τους.
- Υγιεινή και επαρκή διατροφή - όταν παρέχεται-με σωστή ποιοτική σύνθεση για κάθε παιδί.
- Φροντίδα για την ατομική καθαριότητά τους, καθώς και την καθαριότητα των χώρων της Μονάδας Φ. Π.Α.Δ.
- Τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Οι Μονάδες Φ.Π.Α.Δ. ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που θα φιλοξενούν και το είδος των υπηρεσιών που θα παρέχουν σ' αυτά, διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
α. Βρεφικός Σταθμός για βρέφη από 2 μηνών μέχρι 2,5 χρονών, με ή χωρίς παροχή φαγητού (θα παρασκευάζεται οπωσδήποτε γάλα).
β. Παιδικός Σταθμός για παιδιά από 2,5 χρονών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με ή χωρίς παροχή φαγητού.
γ. Βρεφονηπιακός Σταθμός για βρέφη και παιδιά από 2 μηνών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με ή χωρίς παροχή φαγητού. Για τα βρέφη θα παρασκευάζεται οπωσδήποτε γάλα.
δ. Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών ή/και Παιδιών για λίγες ώρες (έως 4 ώρες), χωρίς παροχή φαγητού.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και σε θέματα:

-Καθαριότητας
-Ασφάλειας
-Στελέχωσης του προσωπικού
-Ιατρικού προσωπικού
-Κόστους και παροχής υπηρεσιών
-Επικοινωνίας με το σταθμό

Πριν καταλήξετε στον παιδικό σταθμό που θα στείλετε το παιδί σας θα πρέπει να δείτε λεπτομερώς, τους χώρους. Κλείστε ένα ραντεβού και ζητήστε να σας δείξουν τους χώρους όπου θα κοιμάται το παιδί σας, τους χώρους όπου θα παίζει, ρίξτε μια ματιά στις τουαλέτες και την κουζίνα, δείτε αν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειες και έξοδοι κινδύνου και ρωτήστε αν κλειδώνει η εξωτερική πόρτα.

Επίσης, αναζητείστε, αν είναι εφικτό, τη γνώμη φίλων ή γνωστών που έστειλαν τα παιδιά τους στον παιδικό που σας ενδιαφέρει.

Περισσότερα Back To School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved