«Δεν μου αρέσει το σχολείο»: Τι μπορεί να κάνει ο γονιός όταν το παιδί του δεν θέλει να πάει σχολείο

Σχεδόν όλα τα παιδιά λένε κάποια στιγμή στη ζωή τους ότι προτιμούν να μείνουν στο σπίτι από το να πάνε στο σχολείο.

«Δεν μου αρέσει το σχολείο»: Τι μπορεί να κάνει ο γονιός όταν το παιδί του δεν θέλει να πάει σχολείο

Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά όμως, απολαμβάνουν την καθημερινή τους ρουτίνα με τους φίλους στο σχολείο και τις δραστηριότητές τους.

Κάποια παιδιά όμως, έχουν προβλήματα στο σχολείο. Το να ξυπνήσουν το πρωί και να πάνε στο σχολείο γίνεται μια καθημερινή πάλη, με τους γονείς να απελπίζονται μέρα με τη μέρα. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς τους γονείς που «παλεύουν» στην κυριολεξία το πρωί με τα βλαστάρια τους δείτε τι μπορείτε να κάνετε...

Ψάξτε για σημάδια

Πρώτα, προσδιορίστε αν το παιδί σας υποθάλπει ή ειλικρινά δεν συμπαθεί το σχολείο. Εάν γκρινιάζει και γκρινιάζει κάθε πρωί αλλά καταφέρνει να βγει έξω από την πόρτα, με τη σχολική του τσάντα έτοιμη και τα παπούτσια δεμένα, οι αντιρρήσεις του πιθανότατα σχετίζονται περισσότερο με την ταλαιπωρία της αποχώρησης από το σπίτι.

Αν το παιδί σας παραπονείται για τις εργασίες που έχει και τους δασκάλους, αλλά παρ 'όλα αυτά φτάνει στο σπίτι με καλή διάθεση και με χαρά μιλάει για τους φίλους του, τότε προσαρμόζεται κανονικά.

Αν όμως, το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο στομάχι ή πονοκεφάλους, φαίνεται κουρασμένο, χάνει την όρεξή για φαγητό και την όρεξη να βρεθεί με τους φίλους του στο σχολείο ή να πάει στις εξωσχολικές δραστηριότητες, τότε μιλάμε για ένα σημαντικό πρόβλημα.

sxoleio back to school

Ακούστε και μετά πράξτε

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για το σχολείο. Ακούστε για τους υποκείμενους φόβους και τις ανασφάλειες που έχει. Μπορεί να πει ότι "μισεί" τον δάσκαλό του, αλλά το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι δεν είναι σίγουρο για τις δεξιότητες ανάγνωσης ή των μαθηματικών.

Το παιδί σας μπορεί να επιμείνει ότι κανείς δεν το κάνει παρέα, αλλά στην πραγματικότητα να φοβάται κάποιον νταή στο σχολείο ή να μην του έχει ζητηθεί να συμμετάσχει σε κάποιο ομαδικό παιχνίδι.

Κρατήστε σημειώσεις με το ποιες είναι οι σκέψεις του παιδιού σας για το σχολείο. Περιμένετε περίπου μια εβδομάδα και στη συνέχεια ρωτήστε ξανά. Μόνο όταν παρατηρήσετε ένα επίμονο πρόβλημα, επικοινωνήστε με τη δασκάλα του παιδιού σας και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες. Όπως για παράδειγμα πώς είναι η συμπεριφορά του στο σχολείο, αν συμμετέχει στην τάξη, αν κάνει παρέα με παιδιά κλπ.

  • Μιλήστε για το σχολείο στο σπίτι
  • Μιλήστε με το παιδί σας κάθε μέρα για το σχολείο. Ακόμη και μερικά λεπτά είναι αρκετά από το καθόλου.
  • Μιλήστε για τις δικές σας αναμνήσεις στο σχολείο. Πείτε του τι σας άρεσε και τί όχι. Μιλήστε για τους δικούς σας φόβους και για το πώς τους ξεπεράσατε.
  • Αν το παιδί σας είναι ικανό να κάνει τις εργασίες του μόνο, ορίστε έναν χώρο και μια συγκεκριμένη ώρα για να τις κάνει.
  • Φτιάξτε πρόγραμμα-ρουτίνα που θα βοηθήσει το παιδί σας να οργανώσει το διάβασμά του και τις δραστηριότητές του.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ετοιμάζει τα πάντα μία μέρα πριν το σχολείο. Μόλις διαβάζει να ετοιμάζει την τσάντα του για την επόμενη μέρα, να διαλέγει τα ρούχα που θα φορέσει και να σας λέει τι φαγητό-κολατσιό θέλει να πάρει μαζί του.
  • Μη φορτώνετε το παιδί καθημερινά με δραστηριότητες. Αφήστε του λίγο χρόνο για διασκέδαση. Παίξτε και γελάστε μαζί του.
  • Βρείτε μια ημέρα που θα μπορεί το παιδί να προσκαλεί έναν φίλο για παιχνίδι στο σπίτι.

Επιπλέον μέτρα που μπορείτε να λάβετε

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική. Διαβάστε βιβλία στο σπίτι, περιοδικά, διαβάστε ιστορίες. Ενθαρρύνετε τη μάθηση με κάθε τρόπο.

Τέλος, χαλαρώστε με το παιδί σας, και πείτε του ότι είστε περήφανος για καθένα από τα επιτεύγματά του. Αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι να είναι ευτυχισμένο και να περνάει καλά στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα BACK TO SCHOOL άρθρα εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved