Δέκα κριτήρια για να επιλέξετε τον σωστό παιδικό σταθμό για το παιδί σας

Με τα παρακάτω 10 κριτήρια, είναι σίγουρο ότι θα επιλέξετε τον κατάλληλο παιδικό σταθμό για το παιδί σας.

Δέκα κριτήρια για να επιλέξετε τον σωστό παιδικό σταθμό για το παιδί σας

Θεωρητικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένου και των βρεφονηπιακών σταθμών, θα πρέπει να εξασφαλίζουν στα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον, πλούσιο σε ερεθίσματα που θα εποπτεύεται από υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά.

Δυστυχώς, αυτές τις προυποθέσεις δεν τις καλύπτουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί. Πώς λοιπόν ως γονιός θα μπορούσατε να βρείτε έναν κατάλληλο παιδικό σταθμό που θα πληρεί όλα τα παραπάνω; Εμείς σας έχουμε 10 κριτήρια για να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας.

1. Θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους

Το προσωπικό του παιδικού σταθμού θα πρέπει:

  • να ενθαρρύνει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση
  • να είναι ανεξάρτητα
  • να καλλιεργήσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις

2. Παιδιά με ειδικές ανάγκες

Αν έχετε παιδί με ειδικές ανάγκες (διαταραχές ομιλίας, ακοής, αναπτυξιακά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς κλπ) θα πρέπει να αναζητήσετε παιδικό σταθμό κατάλληλο για την περίπτωση του παιδιού σας.

3. Τάξεις λίγων παιδιών

Αναζητήστε παιδικό σταθμό όπου στις τάξεις θα υπάρχουν ομάδες των 10 ή λιγότερων παιδιών. Αν το παιδί σας είναι πάνω από 4 ετών τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται και σε ομάδες μέχρι 20 ατόμων.

4. Εξειδίκευση εκπαιδευτικών

Οι δάσκαλοι, οι δασκάλες και οι βοηθοί θα πρέπει να έχουν εξειδικευτεί σε θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης παιδιών. Να είστε επιφυλακτικοί με τους σταθμούς που εναλλάσσει το προσωπικό τακτικά.

paidikos stathmos 1

5. Θα πρέπει να συμφωνείτε με τους πειθαρχικούς κανόνες

Τα όρια που τίθενται στα παιδιά θα πρέπει να επιβάλλονται με σταθερότητα και συνέπεια, χωρίς να αποθαρρύνεται η ανάγκη του κάθε παιδιού να εξερευνά το περιβάλλον του. Οι κανόνες δεν θα πρέπει να καταπνίγουν τη δημιουργικότητα και την ανεξαρτησία τους.

6. Θα πρέπει να είστε ευπρόσδεκτη ανά πάσα ώρα και στιγμή

Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να επισκεφθείτε το παιδί σας. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να διαταράξει τους καθημερινούς ρυθμούς στον παιδικό σταθμό, αυτό είναι κάτι που θα σας πείσει ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται με συνέπεια και ότι ο σταθμός δεν έχει τίποτε να κρύψει.

7. Θα πρέπει όλοι οι χώροι να είναι ασφαλείς

Τόσο οι εξωτερικοί όσο και οι εσωτερικοί χώροι θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλείς για τα παιδιά ενώ θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μονίμως κάποιος ενήλικος με γνώσεις στις πρώτες βοήθειες για να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε επεισόδιο.

8. Ποια είναι η πολιτική στις αρρώστιες

Η πολιτική στις ασθένειες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Τα παιδιά που παρουσιάζουν πυρετό ή οποιοδήποτε σύμπτωμα μεταδοτικής ασθένειας θα πρέπει να στέλνεται σπίτι του το συντομότερο δυνατόν.

9. Κανόνες υγιεινής

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι καθοριστική. Ελέγξτε αν στο σταθμό υπάρχουν χαμηλοί νιπτήρες στο ύψος των παιδιών και ότι τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά μετά το παιχνίδι, μετά την επίσκεψή τους στην τουαλέτα και πριν και μετά το φαγητό.

10. Να είναι κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά σας

Τέλος, είναι σημαντικό ο παιδικός σταθμός που θα επιλέξετε να βρίσκεται σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από το σπίτι σας ή την εργασία σας. Με αυτό τον τρόπο αν συμβεί ο,τιδήποτε στο παιδί σας (πυρετός, ατύχημα κλπ) θα μπορείτε να βρεθείτε κοντά του, χωρίς καθυστέρηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved