Συντονιστικό Νηπιαγωγών: Η δίχρονη προσχολική αγωγή είναι εφικτή

Η θεσμοθέτηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την Πρωτοβάθμια, μέσω της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, επισημαίνει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών.

Συντονιστικό Νηπιαγωγών: Η δίχρονη προσχολική αγωγή είναι εφικτή

Το Συντονιστικό, μελέτησε στοιχεία και παραθέτει τις εκτιμήσεις του από τις οποίες συνάγεται ότι η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αφού ο στόχος όσον αφορά τις υποδομές είναι εφικτός. Όπως μάλιστα επισημαίνει, αρκεί η έκδοση μιας ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την άμεση εφαρμογή της Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και για τα νήπια 2ης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Νηπιαγωγών:
-Το σχολικό έτος 2016-17 (σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται σε ανακοίνωση που έγινε στις 11-09-2016 από το ΥΠΠΕΘ) λειτουργούν 5.394 Νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ (αποτυπώσεις της κατάστασης και άλλα δεδομένα) προκειμένου να υπήρχε πλήρης κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων 4-6 χρόνων για το σχολικό έτος 2016-17 χρειάζονταν άλλες 500 θέσεις Νηπιαγωγείων. Θα έπρεπε λοιπόν το 2016-17 να λειτουργήσουν 5.894 Νηπιαγωγεία.
-Το σχολικό έτος 2017-18 όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 άτομα), παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,21% σε σχέση με το 2012 (που είχαν ανέλθει σε 100.371 άτομα). Ο αριθμός των νηπίων 2ης ηλικίας (τα οποία έχουν γεννηθεί το 2013) έχει παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση και έχουν γεννηθεί 6.237 παιδιά λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Αν γίνει κατανομή αυτού του αριθμού των παιδιών (χωρίς συνυπολογισμό βέβαια του αριθμού των ατόμων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό) σε θέσεις Νηπιαγωγείων, η αντιστοιχία είναι 180(±20) Νηπιαγωγεία.
Το 2010-11 λειτουργούσαν 5.618 Νηπιαγωγεία. Τα επόμενα χρόνια καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν 224 Νηπιαγωγεία.
Το 2017-18 για την κάλυψη των αναγκών φοίτησης όλων των νηπίων 4-6 χρόνων απαιτείται ο ίδιος αριθμός Νηπιαγωγείων που υπήρχε το 2010-11 (πριν τις συγχωνεύσεις καταργήσεις).

Σύμφωνα με μια ενδεικτική έρευνα του Συντονιστικού Νηπιαγωγών η οποία βασίζεται στα στοιχεία του αριθμού των γεννήσεων και στον αριθμό των Νηπιαγωγείων, διαπιστώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της ελληνικής επαρχίας υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών φοίτησης όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών. Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι διαχειρίσιμα. Η εκτίμηση βέβαια είναι γενική και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η γεωμορφολογία της περιοχής και η διασπορά του πληθυσμού, καθώς επίσης και άλλοι παράγοντες. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να μετρηθεί το ποσοστό της μετανάστευσης και των ατόμων που έχουν οικογενειακή μερίδα στην περιοχή αλλά διαμένουν σε άλλο νομό. Το σύνολο των νηπίων που αναφέρουμε είναι το μεγαλύτερο που θα μπορούσε να υπάρξει ανά περιοχή και θα είναι οπωσδήποτε μειωμένο σε σημαντικό ποσοστό. Για παράδειγμα η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε αριθμό γεννήσεων 114.766 για το 2010. Το 2015-16 αυτός ο αριθμός παιδιών έπρεπε να φοιτήσει στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Όμως ο αριθμός των παιδιών που φοίτησαν στο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο το 2015-16 ήταν 86.419.

Συμπέρασμα: Στην επαρχία επαρκούν οι υποδομές για τη φοίτηση όλων των νηπίων 1ης και 2ης ηλικίας και η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Σε συγκεκριμένες πυκνοκατοικημένες περιοχές αστικών κέντρων και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται έλλειψη υποδομών αλλά είναι μικρή (180±20 θέσεις Νηπιαγωγείων) σε σχέση με τον αριθμό των Νηπιαγωγείων που λειτουργούν.

Συνεπώς η μη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι σημαντικών ελλείψεων στις υποδομές, τονίζει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών. Και προσθέτει: «Φέτος οι εγγραφές θα γίνουν το Μάιο και μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Υπάρχει η δυνατότητα για εύρεση αιθουσών από τα Δημοτικά Σχολεία (αφού παρατηρείται αντίστοιχη μείωση παιδιών και στα Δημοτικά Σχολεία) ή για ενοικίαση (ως προσωρινή λύση) με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ενοικίου (αφού υπάρχει μεγάλη προσφορά). Το ΥΠΠΕΘ στις 19 Μαίου θα έχει την ολοκληρωμένη εικόνα και θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση ενός επιπλέον χρόνου Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved