Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο - Όλα όσα νιώθει το παιδί

Πώς θα κάνουμε εύκολη τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο - Όλα όσα νιώθει το παιδί
Bigstock

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο θεωρείται η πιο δύσκολη για τα παιδιά. Η συναισθηματική αλλαγή που βιώνουν οφείλεται στην πάλαι ποτέ συναισθηματική ασφάλεια που ένιωθαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο σχολείο.

Νηπιαγωγείο και δημοτικό

Ένα παιδί ξεκινάει την πρώτη του κοινωνικοποίηση από το νηπιαγωγείο. Το πρώτο σχολείο που επισκέπτεται και αρχίζει σιγά σιγά να δένεται και να νιώθει ασφάλεια με ένα άλλο πρόσωπο εκτός από τη μαμά του. Τη δασκάλα του.

Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα στο νηπιαγωγείο όταν ανακαλύψουν το πρόσωπο που θα νιώθουν ασφάλεια κοντά του, για όσο θα βρίσκονται μακριά από τη μαμά τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο δημοτικό. Τα παιδιά αγαπούν και δένονται με τους δασκάλους τους. Είναι το σημείο αναφοράς τους όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι. Οι δάσκαλοι δημιουργούν έναν δεσμό που κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.

Αυτή η ασφάλεια και η σιγουριά μπορεί να υπάρξει στο γυμνάσιο;

Η απάντηση εδώ δεν είναι ξεκάθαρη. Στο γυμνάσιο τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με πολλά διαφορετικά μαθήματα και πολλούς διαφορετικούς δασκάλους - καθηγητές. Οπότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τα παιδιά δεν έχουν κάποιο σημείο αναφοράς όπως πριν. Οι καθηγητές είναι διαφορετικοί. Κάποιους ίσως να τους βλέπουν μόνο μια φορά την εβδομάδα, γι' αυτό και τα παιδιά σε αυτή τη φάση της ζωής τους ψάχνουν και αναζητούν ένα σημείο αναφοράς... για να τα βγάλουν πέρα.

Οι φιλίες είναι σημαντικές στο γυμνάσιο

Ακόμη ένα άγχος που έχουν τα παιδιά από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθούν στον χώρο του γυμνασίου είναι αν θα βρίσκονται στο ίδιο τμήμα με κάποιους από τους παλιούς συμμαθητές τους. Ακόμη και αυτό τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια, μιας και θα υπάρχει κάποιος που γνωρίζουν καλά στο νέο τους περιβάλλον.

Τα παιδιά θέλουν να νιώσουν ασφάλεια και αυτή την ασφάλεια θα την βρουν σε έναν παλιό συμμαθητή ή έναν παλιό φίλο.

Τι να κάνουν οι γονείς με παιδιά στο γυμνάσιο

Αρχικά χρειάζεται να έχετε ψυχραιμία και αρκετά αποθέματα υπομονής στα οποιαδήποτε ξεσπάσματα και νεύρα που μπορεί να υπάρξουν. Ακούστε τα παιδιά σας, δώστε τη δέουσα σημασία στους προβληματισμούς τους και βοηθήστε τα να διαχειριστούν τις όποιες ανησυχίες έχουν.

Η εφηβεία σε συνδυασμό με τη μετάβαση στο γυμνάσιο μπορεί να γίνει δύσκολη και για τους γονείς και για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε τη δημιουργία νέων φιλιών, ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας και ζητήστε του να είναι ο εαυτός του.

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, υπομονή και κατανόηση σε αυτή την ηλικία. Σταθείτε στο πλευρό τους, ακούστε τους προβληματισμούς τους και όλα θα πάνε καλά.

Κανείς γονιός δεν γεννήθηκε έτοιμος για να αντιμετωπίσει όλα όσα θα φέρει η γονεϊκότητα και ούτε υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο για να σας προετοιμάσει.

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved