Αντίστροφη μέτρηση μέχρι το σχολείο - Tips για να είστε έτοιμοι την πρώτη μέρα

Τι να κάνετε δύο εβδομάδες, μια εβδομάδα και μία μέρα πριν την πρώτη μέρα του σχολείου.

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι το σχολείο - Tips για να είστε έτοιμοι την πρώτη μέρα
Bigstock

Η πρώτη μέρα στο σχολείο βρίσκεται μια εβδομάδα μακριά. Με αυτά τα back to school tips θα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα κάνει σίγουρα μια καλή αρχή.

2 εβδομάδες πριν την έναρξη του σχολείου

proti-mera-sxoleio.jpg
  • Φτιάξτε μια λίστα back to school

Κάποια σχολεία -ιδιωτικά- δίνουν νωρίτερα τη σχολική λίστα, κάποια άλλα σχολεία -δημόσια- τη δίνουν την ημέρα του Αγιασμού. Όπως και να έχει όμως, κάποια πράγματα είναι συγκεκριμένα και μπορείτε να τα αγοράσετε όσο είναι νωρίς. Δεν θέλετε να στριμωχτείτε εκείνη τη Δευτέρα σε ένα κατάστημα και να περιμένετε στην ουρά για πάνω από ένα τέταρτο, έτσι δεν είναι; Γι' αυτό φτιάξτε μια λίστα και αγοράστε σχολική τσάντα, κασετίνα, μολύβια, γόμα, ξύστρες 3 μπλε τετράδια 50 φύλλων, 1 πακέτο μαρκαδόρους, ένα πακέτο λαδοπαστέλ, χάρακες, σχολικό μέτρο, στυλό και 2-3 φακέλους με λάστιχα. Μην ξεχάσετε τις ζελατίνες για να ντύσετε τα βιβλία.

  • Κάντε αγορές για το σχολείο

Εκτός από όλα τα παραπάνω θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια, άνετα ρούχα για τη γυμναστική, κάλτσες και φυσικά τσάντες κολατσιού και παγούρια.

  • Κανονίστε συναντήσεις με συμμαθητές

Λίγο πριν την έναρξη των σχολείων κανονίστε συναντήσεις με φίλους και συμμαθητές των παιδιών. Μια βόλτα στο πάρκο, στο μπασκετάκι της γειτονιάς θα φέρει τα παιδιά πιο κοντά, θα μιλήσουν για τις διακοπές τους, θα κανονίσουν πώς θα πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και με ποιον θα κάτσουν (αν δεν τους αλλάξει τα σχέδια ο δάσκαλος και η δασκάλα της τάξης).

  • Φτιάξτε ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Φτιάξτε ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι τη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αρχίστε από σήμερα κιόλας. Σημειώστε στο ημερολόγιο την ημέρα που αρχίσει να κοιμάται νωρίτερα, τη μέρα που θα ξυπνήσει νωρίτερα, τη μέρα που θα αγοράσετε σχολικά και τη μέρα που θα πρέπει να διαλέξει ρούχα για τον αγιασμό.

1 εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου

sxoleio-ygeia-kai-asfaleia.jpg
  • Μιλήστε για το πώς θα πηγαίνει και πώς θα φεύγει από το σχολείο.

Αν το παιδί σας πηγαίνει στο νηπιαγωγείο μιλήστε για την ώρα που θα ξυπνάτε, την ώρα που θα πηγαίνετε στο σχολείο και την ώρα που θα φεύγει. Αν μένει το παιδί στο ολοήμερο, θα πρέπει να μάθει να τρώει μόνο του, να ανοίγει το ταπεράκι του και να μαζεύει τα πράγματά του. Κάντε μια μικρή εξάσκηση στο σπίτι πριν. Θα βοηθήσει το μικρό σας πολύ.

Αν το παιδί σας πηγαίνει στο δημοτικό μιλήστε του για το πώς θα πηγαίνετε στο σχολείο αλλά και για το ποιος θα το παραλαμβάνει στο τέλος της σχολικής ώρας. Θα το πηγαίνετε εσείς ή ο μπαμπάς; Θα παραλαμβάνει το παιδί ο παππούς ή η γιαγιά; Θα υπάρχει σταθερότητα στο πρόγραμμα ή όχι; Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει τι ώρα θα φεύγει και με ποιον.

Αν το παιδί σας πηγαίνει για πρώτη φορά στο γυμνάσιο συνεννοηθείτε πώς θα πηγαίνει και πώς θα γυρίζει στο σπίτι. Αυτή η περίοδος είναι μεταβατική για όλους. Τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά. Στο δικό σας μυαλό το παιδί σας είναι ακόμη μωρό στο δικό του μυαλό όμως, είναι αρκετά μεγάλο για να πάει μόνο του στο σχολείο, χωρίς τη δική σας παρουσία. Μιλήστε λοιπόν για τα όρια. Για παράδειγμα συμφωνήστε ότι τον πρώτο καιρό θα το πηγαίνετε εσείς και θα το αφήνετε να γυρίζει με τους φίλους του και πώς αργότερα θα το αφήσετε να πηγαίνει με τους φίλους του.

  • Μιλήστε για την πρωινή ρουτίνα

Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι είναι σημαντικό να ξυπνάνε, να τρώνε το πρωινό τους και να φεύγουν μια συγκεκριμένη ώρα. Πείτε τους ότι τα ωράρια στο σχολείο θα πρέπει να τα τηρούν και πως δεν πρέπει να φτάνουν καθυστερημένα.

  • Δημιουργήστε μια πρωινή λίστα

Φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνει πριν φύγει για το σχολείο. Ξύπνημα, πλύσιμο δοντιών και προσώπου, πρωινό γεύμα, ντύσιμό, παπούτσια και τσεκ (αν γυρνάει σπίτι μόνο του) αν τα κλειδιά είναι στην τσάντα.

  • Φτιάξτε πλάνο με γεύματα

Μην αφήσετε για την τελευταία στιγμή τα γεύματα. Φτιάξτε από τώρα ένα πρόγραμμα με το τι θα παίρνει μαζί του στο σχολείο. Αν μένει ολοήμερο και πρέπει να φτιάξετε μεσημεριανό, δείτε εδώ το ολοήμερο πρόγραμμά μας. Αν δεν μένει στο ολοήμερο, τρία σνακ -όσα και τα διαλείμματα- θα πρέπει να μπαίνουν στην τσάντα του. Ένα σπιτικό κεκάκι, ένα φρούτο και μια μικρή λιχουδιά, είναι ένα μικρό παράδειγμα για το τι μπορείτε να βάζετε στην τσάντα.

Μια μέρα πριν τον Αγιασμό

  • Ετοιμάστε την τσάντα

Τα παιδιά που πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο, μετά τον αγιασμό αρχίζουν αμέσως μάθημα, άρα η τσάντα του θα πρέπει να έχει τα βιβλία και τα τετράδια που υπάρχουν στο πρόγραμμα. Τα παιδιά που πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο, το μόνο που χρειάζονται μαζί τους είναι η σχολική τσάντα άδεια, ώστε να μεταφέρουν τα βιβλία που θα τους δοθούν στην τάξη.

  • Διαλέξτε τα ρούχα

Σε όποια ηλικία και αν είναι τα παιδιά σας θα πρέπει να διαλέξουν από βραδύς τι θα φορέσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο.

  • Κοιμηθείτε νωρίς

Τα μικρότερα παιδιά θα καταφέρετε να τα βάλετε στο κρεβάτι νωρίς, τα μεγαλύτερα παιδιά όμως, όχι. Ειδικά αν έιναι αντιδραστικά. Μιλήστε και ορίστε μια ώρα, για παράδειγμα 10.30 ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις και γκρίνια.

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved