Η μεγάλη μέρα... του πρώτου αποχωρισμού

8 tips για να ετοιμαστείτε για πρώτη μέρα στο σχολείο

Η μεγάλη μέρα... του πρώτου αποχωρισμού
Bigstock

Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος και την πίεση που φέρνει η επιστροφή στο σχολείο με αυτά τα εύκολα tips.

Είτε το παιδί σας θα πάει πρώτη φορά παιδικό σταθμό, είτε νηπιαγωγείο, είτε πρώτη δημοτικού, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προετοιμάσετε ως γονείς και να διαχειριστείτε τυχόν φόβους, άγχη και ανησυχίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά.

Καθώς αποχαιρετούμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, είναι φυσικό τα παιδιά να νιώθουν μια μικρή νευρικότητα - μην ξεχνάτε ότι θα αρχίσουν κάτι καινούριο, κάτι νέο και κάτι πρωτόγνωρο. Κάποια παιδιά θα αποδεχτούν αυτή την αλλαγή με χαρά, ενώ κάποια άλλα ίσως χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να προσαρμοστούν στη νέα τους κανονικότητα.

Όπως αναφέρει και η Heather O'Connor, δασκάλα της τρίτης τάξης στο Connecticut, "Τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο με διαφορετικές ικανότητες, διαφορετικούς στόχους και κοινωνικο-συναισθηματικές ικανότητες. Οι δάσκαλοι το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά και κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με κάθε μαθητή ξεχωριστά από τη στιγμή που ένα παιδί θα μπει μέσα στην τάξη!".

Η O'Connor ενθαρρύνει τους γονείς να μιλήσουν με τη δασκάλα των παιδιών τους πριν την πρώτη μέρα του σχολείου για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που τυχόν υπάρχουν. Από τη στιγμή που οι γονείς είναι εκείνοι που γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα, αυτή η επικοινωνίας θα βάλει τα θεμέλια για μια καλή και επιτυχημένη σχολική χρονιά.

"Η επιστροφή στο σχολείο, πάντα θα έρχεται με συγκεκριμένα άγχη και συγκεκριμένο ενθουσιασμό αλλά ως γονιός μπορείς να μειώσεις τον φόβο του αγνώστου που μπορεί να έχει το παιδί σου" αναφέρει η O'Connor.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips που θα κάνουν τη μεγάλη μέρα του πρώτου αποχωρισμού μια όμορφη και ευχάριστη ανάμνηση.

8 tips για να ετοιμαστείτε για πρώτη μέρα στο σχολείο

  1. Επισκεφθείτε το σχολείο ή την τάξη πριν την πρώτη μέρα
  2. Διαβάστε βιβλία για την έναρξη των σχολείων
  3. Μιλήστε στα παιδιά σας για τα συναισθήματά που έχουν για το σχολείο, τους φίλους, τους δασκάλους και τις νέες δραστηριότητες
  4. Βάλτε στόχους για τη νέα σχολική χρονιά
  5. Εξασκηθείτε, εξασκηθείτε, εξασκηθείτε στο διάβασμα βιβλίων
  6. Βάλτε ένα σημείωμα στην τσάντα κολατσιού του παιδιού σας
  7. Κάντε σχολικά ψώνια
  8. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει ένα χόμπι που θα παθιαστεί με αυτό

πηγή: scholastic.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved