Παιδικά tantrums πριν το νηπιαγωγείο

Γκρίνια και tantrums στην αρχή της σχολικής χρονιάς και πριν την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο; Υπάρχουν τρόποι να τα διαχειριστείτε όλα.

Παιδικά tantrums πριν το νηπιαγωγείο
Bigstock

Παιδικά tantrums: Δεν έχει σημασία η ηλικία του παιδιού. Οι πρώτες εβδομάδες στο σχολείο -ειδικά αν ένα παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο- μπορεί να είναι δύσκολες στο σπίτι. Ιδού μερικά tips που θα σας βοηθήσουν.

Οι πρώτες μέρες ή εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να οδηγήσουν σε ΜΕΓΑΛΑ συναισθήματα στο σπίτι.

Αν έχετε ένα νηπιάκι στο σπίτι, πρόκειται να βιώσετε μια μεγάλη μετάβαση. Το παιδί σας είχε συνηθίσει σε ένα άλλο περιβάλλον, πιο οικείο (στο σπίτι με εσάς ή με τη γιαγιά) και τώρα πρέπει να εξοικειωθεί με νέους ανθρώπους, μέρη, καταστάσεις και ρουτίνες. Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν το μικρό σας ακούει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες από όλους "Είσαι ενθουσιασμένος/η που θα πας στο νηπιαγωγείο;". Σίγουρα, λέγεται καλοπροαίρετα, αλλά όταν το παιδί σας ακούει συνέχεια για το νηπιαγωγείο, και πόσο ωραία θα είναι, το θέμα γίνεται μεγαλύτερο, μεγαλύτερο, όλο και μεγαλύτερο, περισσότερο άγνωστο και αρχίζει μέσα στο μυαλό του να διαμορφώνει μια άλλη εικόνα, διαφορετική από αυτή που περίμενε τελικά.

Για τα παιδιά κάθε ηλικίας, ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς που καταλήγει να είναι εντελώς εξαντλητική, πριν καλά καλά αρχίσει. Ο εγκέφαλός τους είναι διαρκώς «ενεργός» για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά και τα συναισθήματά τους είναι επίσης ανακατεμένα αυτές τις πρώτες εβδομάδες (αν όχι για μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς).

Τα περισσότερα παιδιά και δη εκείνα που δεν έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία με βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, προσπαθούν να καταλάβουν πού θα πάνε, αν θα ταιριάξουν με τους ανθρώπους που θα γνωρίσουν, προσπαθούν να αντιληφθούν γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει η καθημερινότητά τους, τι συμβαίνει, αλλά και γιατί η μαμά και ο μπαμπάς έχουν τόσες προσδοκίες και περιμένουν πολλά από εκείνο.

Σε αντίθεση με το σπίτι που το παιδί μπορεί να πέσει στο πάτωμα, να κλάψει και να αποσυμπιεστεί, στο σχολείο δεν υπάρχει μέρος για να εκτονωθεί. Γι' αυτό και πολλά παιδιά, πριν πάνε στο σχολείο για πρώτη φορά, είτε για αρκετές ημέρες μέχρι να προσαρμοστούν, αποσυμπιέζονται στο σπίτι.

Κάποια παιδιά θα βάλουν τα κλάματα πριν βγουν από την πόρτα του σπιτιού τους, κάποια άλλα όταν θα τα αποχαιρετάτε στην πόρτα του νηπιαγωγείου και κάποια άλλα τη στιγμή που θα επιστρέψουν στο σπίτι και θα νιώσουν άνετα.

Οπότε τι μπορεί να κάνει ένας γονιός; Πώς μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα tantrums, ξεσπάσματα, γκρίνια, πείτε το όπως θέλετε...

Μην παίρνετε στα σοβαρά τα ξεσπάσματά του

Πρώτον, όσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθήστε να μην παίρνετε καμία από τη συμπεριφορά του παιδιού σας προσωπικά. Αντ 'αυτού, συμμεριστείτε το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα συναισθήματα είναι αποτέλεσμα της σωματικής, συναισθηματικής εξάντλησης και της μεγάλης αλλαγής.

Αφήστε το να ξεκουραστεί

Δώστε στο παιδί σας αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί, να χουχουλιάσει και να αποσυμπιεστεί. Μπορεί εσείς να έχετε τη λαχτάρα και την επιθυμία να φωτογραφήσετε το παιδί σας πριν και μετά το σχολείο, να το βάλετε να στηθεί με χαμόγελο για να κάνετε μια ανάρτηση στα social media ή κάποιο χιουμοριστικό βίντεο στο TikTok με την αντίδρασή του, όμως το σωστό θα είναι να μην το κάνετε. Γυρίστε σπίτι, διαβάστε, παίξτε, χαλαρώστε και μην κάνετε τίποτε από τα παραπάνω.

Η αγαπημένη του λιχουδιά βοηθάει

Το να έχετε ένα σνακ και ένα ποτό έτοιμο κατά την παραλαβή των παιδιών από το νηπιαγωγείο μπορεί να βοηθήσει πολύ (οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στις 3:30-4:00). Φροντίστε επίσης να τρώει ένα καλό πρωινό και ένα ευχάριστο μεσημεριανό.

Δώστε του χρόνο να χαλαρώσει

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας λίγο χώρο και χρόνο να χαλαρώσει στο σπίτι μετά το σχολείο. Μην του κάνετε ερωτήσεις αμέσως μόλις το δείτε "Πώς πέρασες;", "Έκανες φίλους;", "Τι κάνατε σήμερα;" και άλλα. Αφήστε το να ηρεμήσει και όταν νιώσει έτοιμο, κάντε του τις ερωτήσεις που θέλετε.

Με πληροφορίες από drstevesilvestro.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved