Τι να λέτε και τι να μην λέτε στο παιδί την περίοδο των εξετάσεων

  • Επτά εκφράσεις που δεν πρέπει να λέτε στο παιδί την περίοδο των εξετάσεων.
  • Πέντε εκφράσεις θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού στις εξετάσεις και τις Πανελλαδικές.
Τι να λέτε και τι να μην λέτε στο παιδί την περίοδο των εξετάσεων

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για Γυμνάσια και Λυκεία έχουν ξεκινήσει, ενώ στις 3 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι Πανελλαδικές. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και αγχωτική για τους μαθητές και οι γονείς οφείλουν να τους συμπαρασταθούν, να τους εμψυσώνουν και να τους βοηθήσουν όπως μπορούν.

Η πρώην επικεφαλής του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, Cynthia McVey, συμβουλεύει:

Τι να μην λέτε στο παιδί την περίοδο των εξετάσεων

«Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά»

Μία έκφραση φαινομενικά υποστηρικτική, που όμως δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. «Τι σημαίνει η πρόταση αυτή; Ότι όλα θα πάνε καλά γιατί θα γράψουν και καλά ή ότι όλα θα πάνε καλά ό,τι και αν συμβεί; Το 99,9% των παιδιών έτσι και αλλιώς αγχώνονται, επομένως αυτό που τους λέτε δεν έχει κάποια επίδραση πάνω τους» αναφέρει η ειδικός.

Η συμβουλή της είναι να πείτε στο παιδί ότι καταλαβαίνετε το άγχος του και να το συμβουλεύεστε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Είναι αρκετό.

«Παλιά οι εξετάσεις ήταν πολύ πιο δύσκολες»

Ακόμα και εάν ισχύει, δεν χρειάζεται να το ακούσουν για ακόμα μία φορά από εσάς. Αντ’ αυτού προτιμήστε κάτι τύπου: «Οι εξετάσεις είναι πάντα μία πρόκληση, όσα χρόνια και αν περάσουν».

«Δεν θα έπρεπε να κάνεις επανάληψη τώρα;»

Είναι λογικό και φυσικό να έχετε κι εσείς άγχος για τις επιδόσεις του παιδιού σας και το πώς πηγαίνει το διάβασμά του, αυτός όμως δεν είναι και ο κατάλληλος τρόπος να το δείξετε.

Η συμβουλή της ειδικού είναι να ρωτήσετε το παιδί εάν έχει πλάνο στο διάβασμά του και εάν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε εσείς από πλευράς σας για να το βοηθήσετε.

agxos mathiton gia exetaseis

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits: Andrea Piacquadio

«Σύντομα όλα θα τελειώσουν»

Μία πρόταση-παγίδα που είναι πιθανό να πανικοβάλει το παιδί αντί να το καθησυχάσει, καθώς ίσως θεωρήσει ότι δεν έχει αρκετό χρόνο. Είναι στην δική σας κρίση εάν κάτι τέτοιο θα έχει θετική επίδραση στο παιδί ή όχι, ανάλογα με τον χαρακτήρα του.

«Ο φίλος σου δεν σηκώνει κεφάλι» ή «Ο αδερφός σου τα είχε πάει περίφημα πέρυσι»

Η σύγκριση στην παρούσα φάση μόνο να πανικοβάλει μπορεί τα παιδιά και κάθε άλλο παρά να τα εμψυχώσει. Είναι σημαντικό το παιδί στην απαιτητική αυτή περίοδο να ξέρει ότι έχει την στήριξή σας και ότι δεν σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι.

«Περιμένω από εσένα να τα πας τέλεια»

Οι προσδοκίες των γονιών προσθέτουν επιπλέον άγχος στο παιδί. Είναι προτιμότερο το παιδί να θέσει τους δικούς του στόχους και η όποια προσπάθεια να γίνεται με βάση αυτούς.

«Θα μετανιώσεις εάν δεν προσπαθήσεις αρκετά»

Ίσως να είναι αλήθεια, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να το πείτε. Αντιθέτως, προσπαθήστε να εμψυχώσετε το παιδί, ζητώντας του να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.

panellinies den egrapse to paidi kala

Τι να λέτε στο παιδί την περίοδο των εξετάσεων

«Θα κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και αυτό είναι αρκετό»

Είναι σημαντικό το παιδί να μην κάνει την προσπάθειά του μόνο και μόνο για χάρη των δικών σας προσδοκιών ή στο όνομα την επιτυχίας, αλλά για τους στόχους που έχει θέσει το ίδιο.

«Είμαι περήφανη/ος για εσένα, όποια και αν είναι τα αποτελέσματα»

Τα παιδιά πάντα έχουν ανάγκη να ακούσουν πόσο τα αγαπούν, τα εμπιστεύονται και πιστεύουν σε αυτά οι γονείς τους, πόσο μάλλον όταν νιώθουν άγχος ή αμφιβολία.

«Απλώς βάλε τα δυνατά σου και ξέχνα τα υπόλοιπα»

Ο καλύτερος τρόπος να ευχηθείτε στο παιδί καλή τύχη την ημέρα των εξετάσεων είναι αυτός.

«Μην κυνηγάς την επιτυχία. Κάνε ό,τι μπορείς και θα έρθει από μόνη της»

Κάτι που αξίζει να θυμάται το παιδί όχι μόνο την περίοδο των εξετάσεων, αλλά και σε όλη του τη ζωή. Η επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός. Η προσπάθεια είναι το μέσο για την επίτευξη των στόχων του.

«Είσαι έξυπνος/έξυπνη και επιμελής. Θα τα καταφέρεις»

Λίγος έπαινος θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του παιδιού την περίοδο αυτή.

Με πληροφορίες από parentune.com / bbc.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved