Τι να κάνετε όταν καταλάβετε πως το έφηβο παιδί σας απέκτησε κακές συνήθειες

Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 9 στους 10 χρήστες καπνού ξεκινούν το κάπνισμα πριν γίνουν 18 χρονών.

Το πρόβλημα του καπνίσματος στους εφήβους είναι ανησυχητικό. Κανένας γονέας δεν θέλει το παιδί του να αποτελεί μέρος αυτών των στατιστικών στοιχείων. Οι έφηβοι ξεκινάνε το κάπνισμα για διάφορους λόγους όπως:

  • Αισθάνονται ότι γίνονται αποδεκτοί όταν αντιγράφουν τις συνήθειες των άλλων μελών της ομάδας.
  • Πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους κάνει να φαίνονται μεγάλοι και ανεξάρτητοι.
  • Η πίεση για καλή απόδοση σε ακαδημαϊκούς στόχους.
  • Συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς που απορρέουν από το περιβάλλον στο σπίτι και η έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης.

Πώς να βοηθήσετε τον έφηβο να σταματήσει το κάπνισμα

Αντιληφθήκατε ότι το έφηβο παιδί σας καπνίζει. Διαβάστε το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει το κάπνισμα:

Μιλήστε μαζί του: Ίσως έχετε ήδη μιλήσει με το παιδί σας για τα κακά του καπνίσματος. Αλλά τώρα που ξέρετε ότι καπνίζουν προσεγγίστε το από μια διαφορετική οπτική, εξηγήστε τις αρνητικές επιπτώσεις και πείτε του πόσο σας στεναχωρεί. Μην φωνάζετε ή το απειλείτε. Να είστε ήρεμοι και να χειριστείτε την κατάσταση με σύνεση.

Ορίστε μια ημερομηνία διακοπής: Αφού πείσετε το παιδί να σταματήσει το κάπνισμα, παρακινήστε τον έφηβο να επιλέξει μια ημερομηνία, ίσως συμβολική ημέρα.

Συμβουλέψτε το παιδί σχετικά με τους φίλους του: Αν ο κύκλος φίλων του εφήβου σας έχει παιδιά που καπνίζουν συμβουλεύστε το παιδί σας κάνει παρέα με φίλους που δεν καπνίζουν. Αυτό θα το κρατήσει μακριά από τον πειρασμό να δοκιμάσει ξανά.

Διδάξτε του πώς να λέει «Όχι»: Ίσως είναι δύσκολο για τον έφηβο να πει «όχι» όταν οι φίλοι του προσφέρουν ένα τσιγάρο. Αλλά πρέπει να ξεπεράσει τη δυσκολία και να μάθει να λένε «όχι». Μιλήστε μαζί του και βοηθήστε το να καταλάβει ότι το «όχι» είναι μια επιλογή που οι υπόλοιποι θα πρέπει να σεβαστούν.

Αντιμετωπίστε τον εθισμό: Ακόμα και οι ενήλικες δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν την επιθυμία – εθισμό- στο τσιγάρο. Πείτε στο έφηβο παιδί σας ότι αν μπορέσει να ελέγξει την επιθυμία του για ένα λεπτό η λαχτάρα για τσιγάρο θα περάσει. Μπορούνε να πάρουν βαθιές αναπνοές, να μασήσουν μια τσίχλα ή να κάνουν μια δραστηριότητα που θα κρατήσει το μυαλό και τα χέρια τους απασχολημένα.

Εξετάστε τη χρήση εναλλακτικών λύσεων: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης.

Συμβουλευτική: Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τους επαγγελματίες που διακόπτουν το κάπνισμα και μπορούν να σας δώσουν τα εργαλεία και να δώσουν την ηθική υποστήριξη στον έφηβο σας να σταματήσει το κάπνισμα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ομάδες διακοπής του καπνίσματος που βοηθούν ενεργά ο ένας τον άλλον.

Πηγή: MomJunction

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved