Πώς νιώθει ο γονιός για την εφηβεία του παιδιού του;

Σε πολλούς γονείς η εφηβεία  του παιδιού τους συμπίπτει με μια κρίσιμη για εκείνους περίοδο ζωής, τη μέση ηλικία.

Πώς νιώθει ο γονιός για την εφηβεία του παιδιού του;

Το άγχος του γήρατος και οι ραγδαίες εξελίξεις στη ζωή φέρνουν σε πολλούς γονείς μια δυσκολία να αντιμετωπίσουν την εφηβεία μέσα στην οικογένεια και την θεωρούν ως μια τιμωρία και προσωπική τους τροχοπέδη στην γαλήνη τους…

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι…είναι αστείο να θεωρούμε ότι το παιδί μας τιμωρεί ενώ απλά είναι ένας…έφηβος! Μην ξεχνάτε την δική σας εφηβεία και δώστε όσα περιθώρια μπορείτε στο παιδί.

Πρόβλημα συχνά αποτελεί ο ανταγωνισμός Μαμάς-Κόρης και Μπαμπά-Γιού. Πολλοί γονείς δεν το βλέπουν και πολλά παιδιά εισπράττουν μια υπόγεια επιθετικότηταχωρίς να κατανοούν τα αίτια. Αυτές οι διεργασίες φυσικά είναι ασυνείδητες αλλά όσο πιο ανώριμος είναι ο γονιός τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζει την εφηβεία του παιδιού του.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο γονιός δεν αφήνει το παιδί του να βιώσει την εφηβεία, να μεγαλώσει να ανεξαρτητοποιηθεί θεωρώντας έτσι ότι θα σταματήσει και την δική του ηλικία…Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι η μεταμόρφωση του παιδιού τους σε άντρα ή γυναίκα θα απειλήσει την δική τους υπόσταση. Ωστόσο, τα πάντα ρει όπως μας έλεγε ο αρχαίος φιλόσοφος. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην ίδια τη ζωή, και η εφηβεία αν μη τι άλλο είναι μέσα σε αυτά!

Οπλιστείτε επομένως με υπομονή και μην αναρωτιέστε τι λάθος έχετε κάνει και αντιμετωπίζετε τέτοιο αντάρτικο. Δεν έχετε κάνει τίποτε κακό, μπείτε στη θέση των παιδιών, βάλτε σαφή όρια και κρατάτε πάντα μια ανοιχτή επικοινωνία.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Όταν ο έφηβος αντιμιλάει και βρίζει πώς πρέπει ν΄αντιδρούν οι γονείς;

Εφηβεία: Πήρε «παράταση» και διαρκεί πλέον μέχρι τα 24 έτη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved