Εφηβεία: Το ξύπνημα της σεξουαλικότητας ενός κοριτσιού

Η έφηβη και το σεξουαλικό της ξύπνημα. Πώς ένα έφηβο κορίτσι βιώνει το «ξύπνημα» της σεξουαλικής επιθυμίας και πώς μπορούν να το βοηθήσουν οι γονείς.

Εφηβεία: Το ξύπνημα της σεξουαλικότητας ενός κοριτσιού

Η εφηβεία ξυπνάει τη ψυχοσεξουαλική ωριμότητα του ατόμου μέσα από τις συνεχείς βιολογικές και ψυχικές μεταβολές και το προετοιμάζει για την αυριανή του πορεία και εξέλιξη.

Έτσι, στο κορίτσι των 12 -14 ετών, εμφανίζεται η εμμηνορρυσία. Σήμερα βέβαια, βλέπουμε κορίτσια και σε πολύ μικρότερες ηλικίες να έχουν τη πρώτη τους περίοδο. Καλό είναι να είστε σε επαφή με τον παιδίατρο και να παρακολουθείτε την πορεία της κόρης σας, όσον αφορά την περίοδό της και την πρώτη της εμφάνιση.

Όταν λοιπόν το μικρό σας κοριτσάκι παύει να είναι κοριτσάκι και γίνεται γυναίκα, οι αλλαγές στο σώμα της αρχίζουν και φαίνονται όλο και πιο έντονα. Το στήθος της μεγαλώνει, βγαίνουν τρίχες στο σώμα της, ο ιδρώτας της μπορεί να μυρίζει, ψηλώνει, σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα μικρό "γυναικάκι".

Πέρα όμως από τις σωματικές της μεταβολές, μεταβάλλεται και ο ψυχοσυναισθηματικός της κόσμος. Γίνεται περισσότερο ευαίσθητη, πιο μελαγχολική, ονειροπόλα. Καθώς βλέπει το σώμα της να αλλάζει, αρχίζει σταδιακά από εκεί που ένιωθε άβολα με το στήθος της για παράδειγμα, να της αρέσει.

Μπορεί να κοιτάζεται με τις ώρες στον καθρέφτη, να θέλει να αρέσει, να είναι όμορφη, θα λέγαμε να "ναρκισσεύεται" - κύριο χαρακτηριστικό της εφηβείας. Μην τρομάξετε, αφήστε την. Αφήστε την να λατρέψει το σώμα της, να νιώσει ότι είναι ωραία, απλά μάθετέ την πως δεν φτάνει μόνο ένα ωραίο σώμα και ένα ωραίο πρόσωπο. Χρειάζεται να μάθει να αγαπάει τον εαυτό της, να τον προσέχει. Ενθαρρύνετέ την να πάτε στο γυναικολόγο με το οποίο μπορεί να μιλήσει και να εκφράσει τις ανησυχίες της. Μην φοβάστε πως έτσι θα επισπεύσετε την "πρώτη της σεξουαλική φορά". Ίσα ίσα μάλιστα, έχει αποδειχτεί από έρευνες πως τα κορίτσια που είναι καλά ενημερωμένα για την πρώτη τους φορά, το σεξ και την προφύλαξη, συνήθως δεν βιάζονται να ανοίξουν την σεξουαλική τους ζωή. Έτσι λοιπόν, όταν αρχίσει να φλερτάρει, να εξιδανικεύει τον ερωτά της, να ενθουσιάζεται και να απογοητεύεται ερωτικά, αφήστε την να το βιώσει χωρίς να της το υποτιμάται.

Ο αυνανισμός επίσης κάνει την εμφάνισή του ως μια συνειδητή πλέον πράξη που μέσα από την κλειτοριδική ηδονή, χαρίζει την οργασμική κορύφωση. Αρχίζει λοιπόν η έφηβη και αγγίζει το σώμα της, μαθαίνοντάς το και το προετοιμάζει για την αυριανή της σεξουαλική πορεία. Οι φαντασιώσεις της σχηματίζονται καταγράφοντας τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.

Ας μην ξεχνάτε, πως για να έχει η κόρη σας μία καλή σεξουαλική ζωή, χρειάζεται καλή προετοιμασία. Αυτό σημαίνει πως η ημιμάθεια, η άγνοια, η παραπληροφόρηση, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βάλουν εμπόδια στην ασφαλή εξέλιξή της. Σκεφτείτε τους κινδύνους μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, που ήρθαν στη ζωή της γιατί κανείς δεν της είχε μιλήσει ποτέ για προφυλάξεις. Αναφέρομαι περισσότερο στη μητέρα που "πρέπει" να είναι δίπλα στη κόρη της, όχι ως φύλακας της τιμής της, αλλά ως προστάτης της.

Χρειάζεται λοιπόν να έχει φροντίσει αυτή η μάνα να έχει καλλιεργήσει ένα καλό κλίμα επικοινωνίας με την κόρη της, ώστε να μπορούν οι δυο τους να μιλήσουν και να την συμβουλεύσει σωστά. Αν δεν το κάνει η μητέρα, είναι σίγουρο πως η κόρη θα μάθει όσα θέλει αλλά από λάθος πηγές που μπορεί να της προκαλέσουν φόβο και σύγχυση...

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved