Πώς και πότε πρέπει να μιλήσω στη κόρη μου για την πρώτη περίοδο;

Όσο δύσκολο και αν είναι για τις μαμάδες αλλά και τους μπαμπάδες να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να χάνουν τη παιδική τους αθωότητα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να αποδεχτούν ότι φτάνει η περίοδος που μπαίνουν στην εφηβεία, προμηνύοντας το μεγάλωμά τους αλλά και την αυριανή αυτονόμηση και απομάκρυνση από τις γονικές φτερούγες!

Θάνος Ασκητής
Πώς και πότε πρέπει να μιλήσω στη κόρη μου για την πρώτη περίοδο;

Ένα σταθερό και διαχρονικό σημάδι λοιπόν για το κορίτσι που από παιδί γίνεται γυναίκα είναι η εμφάνιση της έμμηνου ρύσης ή της περιόδου όπως συνηθίζουμε να λέμε! Εσείς θυμάστε την πρώτη σας περίοδο; Θυμάστε την αντιμετώπιση από τη μητέρα σας;

Εγώ ακόμα θυμάμαι τη δική μου μητέρα, που όταν της είπα ότι μάλλον έχω περίοδο μέσα από τον αφόρητο πόνο (όπως τον αισθανόμουν) εκείνη ενθουσιάστηκε! Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω που έβρισκε τον ενθουσιασμό ενώ εγώ κοιλοπονούσα και αναρωτιόμουν αν θα είναι έτσι όλα τα υπόλοιπα χρόνια... σήμερα όμως με τα μάτια της μεγάλης, μπορώ να καταλάβω όχι μόνο τον ενθουσιασμό της αλλά και τη χαρά της, το συμβολισμό της έμμηνου ρύσης για κάθε γυναίκα! Και ναι, η μητέρα μου με είχε ενημερώσει, δεν θυμάμαι σε πια ηλικία αλλά ήθελε να γνωρίζω τι είναι περίοδος για να μην πάθω ότι και εκείνη που η δική της μητέρα δεν της είχε πει τίποτα και έγινε ρεζίλι στο σχολείο όταν το αίμα έτρεχε στα πόδια της, όταν λέρωσε τη σχολική ποδιά και την κορόιδευαν τα άλλα παιδιά-όσα δεν γνώριζαν βέβαια!

Το κορίτσι λοιπόν χρειάζεται όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να έχει και την ανάλογη ψυχολογική προετοιμασία για την πρώτη του περίοδο, ώστε να μη βιώσει συναισθήματα ενοχής, φόβου ή πανικού.

Η κατάλληλη ηλικία είναι όταν το κοριτσάκι πάει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ώστε να μην αποτελέσει ένα ξαφνικό και αναπάντεχο γεγονός, ας μην ξεχνάμε ότι πολλά κορίτσια έχουν τη πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 9 ετών. Βέβαια, στις μέρες μας όπου η πληροφόρηση βομβαρδίζει τα μικρά μυαλουδάκια, άσχετα από το αν είναι για την ηλικία τους, μπορεί η κορούλα σας αλλά και ο γιος σας να σας ρωτήσουν από πολύ πιο μικρή ηλικία τι είναι οι σερβιέτες, τι είναι "οι δύσκολες μέρες του μήνα". Μην ντραπείτε να εξηγήσετε, μιλήστε τους ανοιχτά (ακόμα και στο γιο) εξηγώντας τους. Μπορεί επίσης η μικρή σας κόρη εκτός από τα τακούνια, τα ρούχα και τα κολιέ σας στη διαδικασία της μίμησης να θέλει να φοράει και τις σερβιέτες σας γιατί είναι και αυτή μεγάλη γυναίκα! Μην τρομάζετε, όλα αυτά είναι φυσιολογικά για το κοριτσάκι που μιμείται τη μαμά του αλλά και που όπως φαίνεται "πιάνει" τα μηνύματα...

Η μητέρα λοιπόν θα πρέπει να μιλήσει για το τι σημαίνει περίοδος αλλά και να τη συνδέσει και με τη γυναικεία γονιμότητα. Η έφηβη χρειάζεται να γνωρίζει, πως οι πρώτοι κύκλοι της νεαρής γυναίκας δεν είναι σταθεροί και γόνιμοι, δηλαδή δεν υπάρχει ωορρηξία. Η ωορρηξία συνήθως πραγματοποιείται 12 με 18 μήνες μετά την πρώτη εμμηνορροϊκή περίοδο. Προσοχή χρειάζεται επίσης στο πως η μητέρα θα περιγράψει τη διαδικασία ώστε να μην μεταφέρει δικά της δυσφορικά και δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορεί βέβαια να της πει πως η περίοδος συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως πόνους στην κοιλιά και στη μέση, ναυτία, νευρικότητα και μελαγχολία. Καθώς ο περιοδικός κύκλος γίνεται ομαλότερος τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν.

Η σωστή ενημέρωση δεν προκαλεί άγχος αλλά υπερηφάνεια και αποδοχή του γεγονότος ως σημάδι ωριμότητας. Όσο πιο σωστά είναι ενημερωμένο το κορίτσι, τόσο πιο εύκολα δέχεται την πρώτη έμμηνο ρύση και την αντιμετωπίζει φυσιολογικά και ώριμα.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved