Παραβατικότητα ανηλίκων: Εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία και είναι πιο βίαιη

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα καθημερινά σχεδόν περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων γι΄αυτό και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας τονίζει ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο φαινόμενο που απαιτεί συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια.

Παραβατικότητα ανηλίκων: Εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία και είναι πιο βίαιη

Η παραβατικότητα και η βία ανηλίκων ως κοινωνικά φαινόμενα παρουσιάζουν τα τελευταία έτη αυξητική τάση, ενώ εμφανίζονται σε ολοένα νεαρότερη ηλικία, με ολοένα και βιαιότερες πράξεις, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που χειρίζεται υποθέσεις με ανήλικους δράστες.

Η αύξηση αυτή, εστιάζεται σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, παραβάσεις
της νομοθεσίας «Περί Ναρκωτικών» αλλά και παραβάσεις του κοινού Ποινικού
Δικαίου (σωματικές βλάβες, αδικήματα κατά της τιμής, της προσωπικής και
γενετήσιας ελευθερίας κ.α.). Το εύρος της συμπεριφοράς αυτής περιλαμβάνει όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία κυρίως μορφές της «μικροεγκληματικότητας του δρόμου».

Από ποια ηλικία εμφανίζεται η παραβατική συμπεριφορά

Τα αδικήματα κυμαίνονται σε βαρύτητα και διαφοροποιούνται ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο που διανύει ο ανήλικος.

Συνήθως η παραβατική συμπεριφορά αρχίζει να εμφανίζεται σε αρχικό στάδιο στην προεφηβεία , από το 12ο έως το 14ο έτος της ηλικίας τους, και, σε περίπτωση μη έγκαιρης παρέμβασης ή αποτυχίας αυτής, μπορεί να εξελίσσεται σε επαναλαμβανόμενη, με ενδεχομένως πιο βίαια χαρακτηριστικά.

Η Ελληνική Αστυνομία βέβαια καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ σύνθετο φαινόμενο στο τελευταίο στάδιο, είτε με αποτροπή τέτοιων περιστατικών είτε με την εξιχνίαση υποθέσεων με ανήλικους δράστες και σύλληψη αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για
διάφορα αδικήματα, σε όλη τη χώρα, ενώ συνολικά σχηματίστηκαν 1.201
δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.

BIA_ANHLIKON_10_2023.jpg

Αντιμετώπιση περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων

Η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου και στην αποτροπή περιστατικών με πρωταγωνιστές ανήλικους, με εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, σε περιοχές και σημεία όπου στατιστικά καταγράφονται συχνά τέτοια περιστατικά αλλά και στοχευμένες δράσεις.

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο φαινόμενο που απαιτεί συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση στο πεδίο του ελέγχου της παραβατικότητας και της βίας των ανηλίκων, δεν μπορεί απλά να περιορίζεται στη σφαίρα της καταστολής, αλλά απαιτείται μια συνολική σφαιρική προσέγγιση και συνεργασία όλων των φορέων τυπικού και άτυπου κοινωνικού ελέγχου σε δράσεις συντονισμένες καθώς και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα τυποποιεί και θα ρυθμίζει τις δράσεις αυτές συνολικά, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας.

Ελληνική Αστυνομία
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved