Πώς θα μάθουν τα παιδιά να τρέφονται σωστά; Μα φυσικά από «το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής»

Μαργαρίτα Νικολάου

Η διατροφή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς!

Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Παιδικό Μουσείο και να δω από κοντά το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της διατροφής», που ως στόχο έχει να μάθουν τόσο οι μικροί του επισκέπτες, όσο και οι μεγαλύτεροι, τα πάντα γύρω από την υγιεινή και την ισορροπημένη διατροφή.

Μαζί με εμένα, τις δράσεις παρακολούθησε και το 20ο Δημοτικό σχολείο Αττικής. Τα παιδιά κατενθουσιασμένα έφτασαν στον χώρο του Παιδικού Μουσείου, έβγαλαν τα μπουφάν τους και η υπεύθυνη του προγράμματος τα οδήγησε σε ένα χώρο λίγο πριν μπουν στο έκθεμα.

Κάθε παιδί, έγραψε το όνομά του σε ένα αυτοκόλλητο και το κόλλησε στην μπλούζα του. Έπειτα, αφού συστηθήκαμε, μοιράστηκαν στα παιδιά διάφορα τρόφιμα από κάθε ομάδα της διατροφικής πυραμίδας.

Μπουκάλια με γάλα και λάδι, αβγά, κόκκινο κρέας, ψάρια, τυρί, ψωμί, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Από τα παιδιά ζητήθηκε να ομαδοποιήσουν τα τρόφιμα που κρατούσαν στα χέρια τους και έπειτα να τα τοποθετήσουν στην διατροφική πυραμίδα που έφτιαξαν τα ίδια στο πάτωμα.Σε αυτό είχαν ως βοήθεια το εκπαιδευτικό έντυπο «Το ΑΒητάρι της διατροφής».

Το έντυπο αυτό διανέμεται σε κάθε παιδί που επισκέπτεται το έκθεμα και εναλλάσσεται ανά εποχή. Μέσα από αυτά τα εκπαιδευτικά έντυπα, κάθε παιδί μπορεί να μάθει και να ανακαλύψει την εποχικότητα αλλά και την εντοπιότητα των τροφών, να διακρίνει τις κατηγορίες των τροφίμων, να εμπλουτίσει τις διατροφικές του συνήθειες και να αναπτύξει το αίσθημα του ενεργού και υπεύθυνου καταναλωτή. Το έντυπο έχει σχεδιαστεί από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με την επιστημονική συνδρομή του Ινστιτούτου Prolepsis και την υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Αφού τα παιδιά ετοίμασαν τη διατροφική πυραμίδα -με τη βοήθεια του εντύπου που και εσείς αν θέλετε μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος- έφτιαξαν μια λίστα με τρόφιμα που θα έπρεπε να καταναλώσουν σε μια μέρα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το παιχνίδι! Άλλα παιδιά ανέλαβαν τον ρόλο των εργαζομένων του σουπερμάρκετ και άλλα τον ρόλο των πελατών.

Ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπεις τις χαμογελαστές φατσούλες και τα σηκωμένα χέρια των παιδιών. Φώναζαν και ζητούσαν να γίνουν ιχθυοπώλες, κρεοπώλες, ταμίες και πελάτες.

Αφού οι ρόλοι μοιράστηκαν και οι «εργαζόμενοι» πήγαν στο πόστο του σουπερμάρκετ για να ξεκινήσουν τη βάρδια τους, οι «πελάτες» με τις λίστες στα χέρια έφυγαν «βουρ» για το έκθεμα που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Παιδικού Μουσείου.

Το έκθεμα έχει σχεδιαστεί από διεπιστημονική ομάδα και ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες παιδαγωγικές και μουσειολογικές αρχές με την υπογραφή αξιοπιστίας των ανθρώπων της ΑΒ Βασιλόπουλος και του Παιδικού Μουσείου.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες μας αποτελεί μια μικρογραφία ενός σουπερμάρκετ. Κρεοπωλείο, φούρνος, γαλακτοκομικά προϊόντα, ιχθυοπωλείο, μανάβικο, χώρος εργαζομένων και ταμείο περιμένουν τα παιδιά για να απολαύσουν το παιχνίδι τους, να μάθουν και να ανακαλύψουν μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες, τη διατροφική αξία των τροφίμων, να αλληλοεπιδράσουν, να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν χειροπιαστές εμπειρίες γύρω από την υγιεινή διατροφή και την αγωγή του καταναλωτή.

Τα παιδιά έπαιξαν, διασκέδασαν και πάνω από όλα πέρασαν υπέροχα. Όλα τους στο τέλος έλεγαν στους δασκάλους τους πόσο όμορφα ήταν όλα και πως από εδώ και πέρα τη λίστα και τα ψώνια για το σπίτι δεν θα τα κάνει μόνο η μαμά αλλά θα βοηθούν και τα ίδια.

Εγώ ως μαμά πάλι, εντυπωσιάστηκα από όλα αυτά. Είναι υπέροχο να βλέπεις πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και προάγουν την ισορροπημένη διατροφή καθώς και την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά στις μικρότερες ηλικίες. Η ΑΒ Βασιλόπουλος, με το βλέμμα στραμμένο στις γενιές του αύριο, κατάφερε να θέσει τα θεμέλια ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά μας την αξία της υγιεινής διατροφής.

Από την πλευρά μου θα πω ένα μεγάλο «Μπράβο» για όλη αυτή την ενέργεια και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να υλοποιηθεί.

Όσοι γονείς και εκπαιδευτικοί ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής», δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε από τους υπευθύνους του Μουσείου. Καθημερινά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας από 3 έως 12 ετών (Τετάρτη 11:00 – 19:00, Πέμπτη έως Κυριακή 11:00- 15:00), και τα Σαββατοκύριακα από οικογένειες και εξωσχολικές ομάδες.

Τι γίνεται όμως, με τα παιδιά που δεν μένουν στην Αθήνα και ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας;

Για όλα αυτά τα παιδιά υπάρχει η Μουσειοσκευή.

Η μουσειοσκευή «Το ΑΒητάρι της διατροφής», απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων. Πρόκειται ένα εκπαιδευτικό κουτί με αντικείμενα και ιδέες για επιμέρους εκπαιδευτικά προγράμματα που ταξιδεύουν σε οποιονδήποτε χώρο «φιλοξενούνται» παιδιά.

Μέσα στη μουσειοσκευή κανείς, μπορεί να βρει έξι ενότητες. Σε κάθε ενότητα προτείνονται επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες βιωματικού και ερευνητικού χαρακτήρα. Οι ενότητες είναι:

  • Τροφή και διατροφή
  • Μεσογειακή διατροφή
  • Το ταξίδι των τροφίμων
  • Ο άνθρωπος και τα τρόφιμα
  • Αγορά και οικολογία
  • Τρόφιμα και... λόγος

Αξίζει να γνωρίζετε ότι: Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς η μουσειοσκευή διακινείται σε 8 σχολεία, με την καθεμία να αξιοποιείται περίπου από 500 μαθητές και μαθήτριες!

Ελπίζω να επισκεφθείτε το Παιδικό Μουσείο και το έκθεμα «Το ΑΒητάρι της ισορροπημένης διατροφής». Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη ενώ οι δηλώσεις για τα προγράμματα στα οποία απαιτείται δήλωση συμμετοχής γίνονται την ίδια μέρα στην υποδοχή του Μουσείου. (Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ)

Εγώ θα το επισκεφθώ σίγουρα ξανά μαζί την κόρη μου και μερικές φίλες της.

Πού ξέρετε; Ίσως και να συναντηθούμε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved