Πρέπει να δίνουν οι γονείς χυμούς φρούτων στα παιδιά;

Τι είναι πιο υγιεινό, τα φρέσκα φρούτα ή οι φρέσκοι χυμοί;

Πρέπει να δίνουν οι γονείς χυμούς φρούτων στα παιδιά;

Για πολλά χρόνια οι χυμοί φρούτων θεωρούνταν μια υγιεινή διατροφική επιλογή που ενισχύει την υδάτωση του οργανισμού λόγω του περιεχόμενου νερού και επιπλέον προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι γονείς που συνήθως επιλέγουν τρόφιμα με γνώμονα την υγεία των παιδιών τους να τους προσφέρουν χυμούς, και συχνά σε απεριόριστες ποσότητες.

Η ευκολία αλλά και οι προτιμήσεις των παιδιών είναι πρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν τους γονείς για να προσφέρουν ή όχι ένα τρόφιμο. Οι χυμοί σε σχέση με τα φρούτα είναι πολύ πιο εύκολο να δοθούν, αφού είναι διαθέσιμοι παντού, δεν χρειάζονται καθάρισμα και συνήθως αρέσουν πολύ στα παιδιά.

Χυμοί έναντι φρέσκων φρούτων

Οι χυμοί μπορεί να είναι είτε 100% φυσικοί (σπιτικοί ή του εμπορίου) που περιέχουν μόνο τον χυμό του φρούτου είτε φρουτοποτά ή κοκτέιλ φρούτων, που έχουν και άλλα συστατικά πέραν του χυμού όπως πρόσθετη ζάχαρη. Σε σύγκριση με τα φρούτα οι χυμοί, ακόμα και όταν πρόκειται για 100% φυσικούς χυμούς, είναι υποδεέστεροι, αφού περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες, περισσότερα απλά σάκχαρα και θερμίδες.

Συνεπώς, οι χυμοί υστερούν σε σχέση με τα φρούτα και δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή των γονιών. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος ευζην η αντικατάσταση φρουτοχυμών από φρέσκα φρούτα, εκτός από το ότι ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμινών, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση σνακ μεταξύ των γευμάτων, καθώς και να γνωρίσουν νέες γεύσεις.

Χυμοί έναντι άλλων «ποτών»

Ως «ποτά» οι χυμοί φρούτων υπερτερούν σε σχέση με άλλα πλούσια σε ζάχαρη, όπως είναι τα αναψυκτικά. Συνεπώς, όταν στόχος των γονιών είναι η μείωση της κατανάλωσης τέτοιου τύπου ποτών μπορούν να δοκιμάσουν να προσφέρουν χυμούς στα παιδιά τους. Τα κύρια ποτά που συνιστάται να καταναλώνονται στην παιδική ηλικία είναι το νερό και το γάλα. Οι χυμοί μπορούν να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου αλλά σε μικρές ποσότητες και χωρίς να αποκλείουν άλλα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα, το γάλα ή το νερό.

Photo: pulseheadlines.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved