Πρέπει τα παιδιά να πίνουν γάλα;

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος: Χρειάζονται τα παιδιά το γάλα;

Πρέπει τα παιδιά να πίνουν γάλα;

Μεγαλώσαμε ακούγοντας από τους γονείς -και επαναλαμβάνοντας και εμείς με τη σειρά μας στα δικά μας παιδιά- «πιες όλο το γάλα σου για να μεγαλώσεις».

Το γάλα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής των παιδιών και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνη D και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έρευνες που υποστηρίζουν ότι το γάλα προαγάγει την παχυσαρκία. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Disease in Childhood» έδειξε ότι παιδιά προσχολικής ηλικίας που πίνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες γάλακτος την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ψηλότερα αλλά συγχρόνως και υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με όσα καταναλώνουν λιγότερο γάλα.
Βέβαια οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι γάλα είναι απαραίτητο στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού καθώς του παρέχει πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία ( δες μητρικό γάλα) τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να λάβουν με άλλο τρόπο.

Τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί από μόνο του δεν θέλει να πιει γάλα;

Σύμφωνε με την διατροφολόγο του Mothersblog Ευσταθία Παπαδά, υπάρχουν επιλογές:

  • Αρχικά, δεν χρειάζονται φωνές και πίεση προκειμένου το παιδί να πιει το γάλα του, γιατί αυτό συνήθως προκαλεί μεγαλύτερη αντίδραση και αντίσταση. Συζητήστε με το παιδί για τα οφέλη του γάλακτος, έτσι ώστε να καταλάβει γιατί επιμένετε.
  • Αν το παιδί συνεχίζει να αρνείται την κατανάλωση γάλακτος, μπορείτε να του το προσφέρετε με άλλους τρόπους που θα το κάνουν περισσότερο αποδεκτό. Δοκιμάστε ένα milkshake με φρούτα, μέσω του οποίου το παιδί θα απολαύσει τόσο τα οφέλη του γάλακτος όσο και των φρούτων. Επίσης, η κρέμα και το ρυζόγαλο είναι εξίσου καλές επιλογές όπου μπορείτε να ενσωματώσετε το γάλα.
  • Εξαιρετικές πηγές ασβεστίου είναι ακόμη το γιαούρτι και τα τυριά, από τα οποία το παιδί μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται καθημερινά , έτσι ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή οστική ανάπτυξη. Οπότε σε περίπτωση που το παιδί δεν δέχεται με καμία προσπάθεια το γάλα, δοκιμάστε να ενισχύσετε την κατανάλωση γιαουρτιού και τυριών.
  • Μην ξεχνάτε πως ασβέστιο δεν βρίσκουμε μόνο στο γάλα και στα προϊόντα του αλλά και σε μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα αμύγδαλα και τα αποξηραμένα σύκα. Οπότε αν σας ανησυχεί η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από τα παιδιά, μπορείτε να τους προσφέρετε συχνά τις παραπάνω τροφές.

Ημέρα Γάλακτος

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.

Διαβάστε επίσης

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παχαίνουν τα παιδιά;

Βρεφική διατροφή: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο για το μωρό;

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved