Μπορεί το παιδί μου να έχει μια ισορροπημένη διατροφή στις γιορτές τρώγοντας και γλυκά;

Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών αλλάζει στις γιορτές, αφού περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ενώ οι επιπτώσεις στη διατροφή τους είναι άμεσες.

Μπορεί το παιδί μου να έχει μια ισορροπημένη διατροφή στις γιορτές τρώγοντας και γλυκά;

Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα παιδιά έχουν συνδυάσει τις γιορτινές μέρες με την κατανάλωση γλυκών, και ακόμα κι αν οι γονείς προσπαθήσουν να τα αποτρέψουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν.

Ίσως όμως δεν χρειάζεται μια τόσο αυστηρή πρακτική, αφού είναι δυνατό το παιδί τους να καταναλώνει μεν γλυκά αλλά να διατηρήσει μια ισορροπημένη διατροφή!

Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Οι συμβουλές από το επιστημομονικό προσωπικό του προγράμματος Eυζην που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν σε αυτό!

- Προσφέρετε στα παιδιά σπιτικά γλυκά και όχι αγορασμένα απ΄ έξω. Τα σπιτικά γλυκά έχουν καλύτερης ποιότητας υλικά και συνήθως είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρη.
- Προτιμήστε τα γλυκά που θα παρασκευάσετε να είναι σε μικρό μέγεθος μερίδας, καθώς τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, τείνουν να καταναλώσουν ολόκληρο το γλυκό, οπότε αυτή η πρακτική θα βοηθήσει να τους προσφέρετε και να καταναλώσουν μικρότερες ποσότητες.
- Αφήστε τα παιδιά να καταναλώνουν γλυκά, αλλά αφού έχουν φάει το φαγητό τους. Μην το θέσετε όμως με τρόπο που να υποδηλώνει «δώρο», δηλ. εάν φάει το φαγητό, θα φάει γλυκό, αλλά με τρόπο «σειράς των πραγμάτων»: πρώτα φαγητό, μετά γλυκό. Άλλωστε, όταν τα παιδιά δεν πεινούν είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν λιγότερη ποσότητα γλυκού.
- Μην έχετε τα γλυκά σε κοινή θέα. Είναι πολύ συχνό στις γιορτές τα γλυκά να βρίσκονται μονίμως πάνω στο τραπέζι όπου τα βλέπουν όλοι. Αν και αυτό ίσως συμβάλλει στη γιορτινή ατμόσφαιρα, αυξάνει και την πιθανότητα να υπερκαταναλώνονται τόσο από μικρούς όσο και μεγάλους!
- Aποφύγετε να έχετε γλυκά στο σπίτι για πάρα πολλές μέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχετε πιατέλες με γλυκά από τις αρχές Δεκέμβρη ως το τέλος των εορτών. Προσπαθήστε να περιοριστείτε μόνο στις μέρες των εορτών.
-Αναζητήστε εναλλακτικές συνταγές γλυκών που προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερο λίπος και ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσα να επιτρέπουμε στα παιδιά και ποια να προτιμούμε;
Η διατροφή του παιδιού στις γιορτές- Σημειώστε τα SOS

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved