Χρειάζεται να ζεστάνω το γάλα πριν το δώσω στο μωρό μου;

Ζεστό, χλιαρό ή κρύο γάλα για το μωρό; Μπορώ αν βιάζομαι να το ζεστάνω στο φούρνο μικροκυμάτων; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί να απασχολούν τις νέες μανούλες.

Χρειάζεται να ζεστάνω το γάλα πριν το δώσω στο μωρό μου;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής κ. Ανδρέα Κωνσταντινόπουλο και συγγραφέα του βιβλίου « Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου» * αν το γάλα έχει θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να δώσετε το γάλα στο μωρό χωρίς να το ζεστάνετε. Εάν πάλι θέλετε να το κάνετε χλιαρό, μπορείτε να το ζεσταίνετε αλλά όχι στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι ζεσταίνεται κατά στρώματα και μπορεί να κάψετε το μωρό.Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το κουνάτε πολύ καλά να αναμειχθεί ομοιόμορφα και να το δοκιμάσετε στο χέρι σας.

Χρειάζεται να βράζουμε το νερό για να φτιάξουμε το γάλα;

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, εξαρτάται από το πόσο καθαρό είναι το νερό σας. Εάν δεν έχει μικρόβια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν από τη βρύση ή εμφιαλωμένο, χωρίς να απαιτείται βρασμός. Ο ίδιος συστήνει να το βράζετε, όχι όμως περισσότερο από ένα λεπτό. Αν το βράζετε 10 λεπτά, εξατμίζεται το νερό και μένουν τα άλατα που δεν κάνουν καλό στο μωρό.

Αν το μωρό σας πίνει γάλα με το μπιμπερό, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

-Μην ταΐζετε το μωρό τελείως ξαπλωτό. Σε αυτήν τη θέση είναι δύσκολο να καταπιεί και μπορεί να πνιγεί ή να του έρθει εμετός.
-Μην αφήνετε ποτέ το μωρό με το μπιμπερό στηριγμένο σε μαξιλάρι. Μπορεί να γίνει άβολο αν το μωρό αναγκάζεται να καταπίνει πολύ αέρα μαζί με το γάλα λόγω της γωνίας στήριξης του μπιμπερό. Επιπλέον, θα του λείπει η επαφή και η ζεστασιά σας κατά το τάϊσμα.
-Μην πιέζετε το μωρό να αδειάσει το μπιμπερό αν έχει σταματήσει να ρουφάει.
-Μην προσπαθείτε να το ταΐσετε αν είναι βουλωμένη η μύτη του. Δεν μπορεί να καταπίνει και να ανασαίνει μαζί, γι΄αυτό ζητήστε από το γιατρό σας να σας γράψει ρινικές σταγόνες που θα του βάζετε πριν από κάθε τάισμα.

Διαβάστε επίσης
Μπορώ να διατηρήσω το γάλα του μωρού που περίσσεψε;

Τι γάλα να δώσω στο μωρό: Βιολογικό κατσικίσιο ή αγελαδινό;

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved