Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες του μωρού (0 ως 1 έτους)

Η ανάπτυξη του μωρού τους πρώτους 6 μήνες είναι ταχύτερη απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής του. Τα περισσότερα μωρά διπλασιάζουν το βάρος που είχαν κατά τον τοκετό μέσα σε τέσσερις μήνες περίπου και μέχρι να γίνουν ενός έτους, το έχουν τριπλασιάσει.

 

Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες του μωρού (0 ως 1 έτους)

Όλα τα μέρη του σώματος αναπτύσσονται γοργά και αναπτύσσονται γοργά και αυξάνονται εντυπωσιακά σε μέγεθος. Παράλληλα, αυξάνονται και οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Για να είναι γερό, η τροφή αυτή πρέπει να περιέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών, υδατανθράκων και μετάλλων. Μέχρι τον τέταρτο μήνα, το μωρό θα καλύπτει τις ανάγκες του με το γάλα. Όταν ξεκινήσει τις στέρεες τροφές, θα παίρνει ό,τι χρειάζεται μέσα από τη σωστή, ισορροπημένη διατροφή που θα του παρέχετε.

Πρωτεΐνες

Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών που παίρνει ένα μωρό χρησιμοποιείται για την ανάπτυξή του και οι ανάγκες για πρωτεΐνες τους πρώτους 12 μήνες είναι αντίστοιχα υψηλότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής του: είναι τριπλάσιες από αυτές των ενηλίκων. Το γάλα, αν χορηγείται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχει όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ένα νεογνό.

Βιταμίνες και μέταλλα

Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις βιταμίνες εκτός από τη βιταμίνη D που κύρια πηγή της είναι το γάλα. Αν το μωρό σας δεν θηλάζει, όλες οι ανάγκες του για βιταμίνες καλύπτονται από το γάλα –σκόνη, στο οποίο προστίθενται τα απαραίτητα συμπληρώματα.
Τον πρώτο χρόνο τα μωρά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μέταλλα σε σύγκριση με τους ενήλικες. Τα μωρά γεννιούνται με ένα σταθερό απόθεμα σιδήρου που διαρκεί έως και 4 μήνες. Μετά θα πρέπει να προστεθεί σίδηρος στη διατροφή του.

Λίπη

Ο οργανισμός χρειάζεται ελάχιστες ποσότητες λιπαρών οξέων για την ανάπτυξη. Η περιεκτικότητα λίπους του μητρικού και του έτοιμου γάλακτος είναι περίπου ίδια, αλλά στο ανθρώπινο γάλα τα σταγονίδια λίπους είναι μικρότερα, άρα πιο εύπεπτα.

Υδατάνθρακες

Αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Τόσο το μητρικό γάλα όσο και το γάλα- σκόνη περιέχουν τους ίδιους υδατάνθρακες, αν και το επίπεδό τους είναι ελαφρώς υψηλότερο στο μητρικό γάλα.

Ιχνοστοιχεία

Το μωρό σας χρειάζεται μικρές ποσότητες («ίχνη») από ορισμένα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το φθόριο. Τα δύο πρώτα υπάρχουν τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στο γάλα- σκόνη του εμπορίου. Το φθόριο όμως όχι. Επειδή τα παιδιά χρειάζονται φθόριο για προστασία κατά της φθοράς των δοντιών, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να του δώσετε συμπλήρωμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved