Ακτινίδιο και μωρό: Από ποια ηλικία μπορεί να το τρώει;

Πολλές μητέρες διστάζουν να εντάξουν το ακτινίδιο στη διατροφή του μωρού τους, είτε γιατί φοβούνται τα σποράκια, είτε γιατί δεν γνωρίζουν τη διατροφική του αξία.

Ακτινίδιο και μωρό: Από ποια ηλικία μπορεί να το τρώει;

Η αλήθεια όμως είναι ότι το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.

Επίσης, είναι πλούσιο σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Μάλιστα, το ακτινίδιο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι.

Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας. Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος. Επίσης, το αντιοξειδωτικό φορτίο του φρούτου φαίνεται να προστατεύει από το άσθμα. Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά στην Ιταλία, η κατανάλωση των ακτινιδίων συσχετίστηκε με μικρότερη αναφορά αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι παιδίατροι συνιστούν να δίνεται το ακτινίδιο στα μωρά εφόσον γίνουν ενός έτους, λόγω των υψηλών οξέων που διαθέτει και των μαύρων σπόρων που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο λαιμό και στο στομάχι. Τότε μπορείτε να αναμείξετε το ακτινίδιο μαζί με άλλα φρούτα ή με γιαούρτι . Υπάρχουν και οι πιο ...ευφάνταστες μαμάδες που φτιάχνουν μιλκ σέικ με ακτινίδιο για ένα δυναμωτικό ρόφημα των παιδιών τους.

Όταν επιλέγετε ακτινίδια, αποφύγετε τα πολύ μαλακά φρούτα. Αν πάλι είναι πολύ σκληρά, δηλαδή άγουρα, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα με μπανάνες ή μήλα για να ωριμάσουν γρηγορότερα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, μπορείτε να εντάξετε το ακτινίδιο στη διατροφή σας, με τους εξής τρόπους:

- Προσθέστε το ακτινίδιο σε σαλάτες, σάλτσες, smoothies.
- Το ακτινίδιο περιέχει ένζυμα που μαλακώνουν το κρέας, οπότε μπορείτε να το βάλετε σε μαρινάδες.
- Για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κόψτε ένα ακτινίδιο σε ένα γιαούρτι και προσθέστε λίγο μέλι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved