Μαθαίνοντας στο μωρό σας να τρώει

Τα μωρά από 3 μέχρι 6 μηνών αρχίζουν να κατανοούν την έννοια της σειράς και περιμένουν τη δική τους  (σχεδόν ποτέ υπομονετικά).

Μαθαίνοντας στο μωρό σας να τρώει

-Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ανακαλύπτουν ότι δεν αρέσει μόνο σε αυτά το φαγητό.
-Δώστε χαρακτήρα κοινωνικής δραστηριότητας στην ώρα του κολατσιού ή του φαγητού και βάλτε να φάτε και εσείς από το φαγητό που δίνετε στο παιδί σας. Κάντε το σήμα της λέξης φαϊ/ τρώω και πείτε του « Τρώω».
-Φάτε μία μπουκιά και πείτε του « Σειρά σου να φας» κάνοντας και πάλι το σήμα της λέξης.
-Συνεχίστε στο ίδιο μοτίβο. Μία τρώτε εσείς και μία δίνετε στο μωρό σας να φάει, λέγοντας κάθε φορά τη λέξη τρώω και κάνοντας το αντίστοιχο σήμα.
Μπορείτε να κάνετε το σήμα της λέξης τρώω πάβω στο παιδί σας, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
-Φέρτε απαλά τα ακροδάχτυλά σας πάνω στα χείλη του. Βοηθήστε το να σχηματίσει το σήμα, πιάνοντας τα δάχτυλα του και φέρνοντάς τα πάνω στα χείλη του. Μόλις το μωρό σας αρχίσει να χρησιμοποιεί το σήμα (τυπικά γύρω στους 9 με 12 μήνες), μπορεί να το δείτε να βάζει την ανοιχτή παλάμη του είτε πάνω είτε μέσα στο στόμα του.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει και αρχίζει να τρώει σιγά σιγά μόνο του, γλιτώστε κόπο και χρόνο από το καθάρισμα και την γκρίνια, ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:
-Στρώνετε κάτω από το καρεκλάκι ένα πλαστικό τραπεζομάντιλο ή εφημερίδες για να μαζεύετε πιο εύκολα το φαγητό που πέφτει.
-Στα περισσότερα νήπια δεν αρέσει να τους σκουπίζουμε το πρόσωπο με πανί. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας. Για κάποιο λόγο το δέχονται καλύτερα.
-Αν το παιδί λερώνεται πολύ πηγαίνετέ το στο νεροχύτη για να πλυθεί. Κάντε το να μοιάζει με παιχνίδι και αφήστε το να παίξει λίγο με το νερό της βρύσης.
-Βάλτε το παιδί να βουτήξει τα χέρια του σε μία μικρή λεκάνη με νερό ενώ είναι ακόμα στο καρεκλάκι του, και μετά σκουπίστε τα με μία πετσέτα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved