Πότε ένα μωρό μπορεί να φάει μακαρόνια;

Μέχρι τον έκτο μήνα, η διατροφή του μωρού αποτελείται αποκλειστικά από γάλα. Με τη σταδιακή ένταξη ρευστών τροφών το μωρό αρχίζει να γνωρίζει τις γεύσεις.

Πότε ένα μωρό μπορεί να φάει μακαρόνια;

Συνήθως κάπου μεταξύ του 9ου και 10ου μήνα τα μωρά αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι οι νόστιμες τροφές που τους προσφέρουμε μέχρι τώρα μπορούν να τα χορτάσουν, με αποτέλεσμα να τους ανοίγει το ενδιαφέρον και η όρεξη. Παρόλ’ αυτά υπενθυμίζουμε ότι το γάλα παραμένει η κύρια πηγή θερμίδων και θρεπτικών ουσιών για όλο τον πρώτο χρόνο. Η πρωτοβουλία για τη μείωση του γάλακτος ή της διάρκειας και της συχνότητας των θηλασμών ανήκει στο παιδί.

Οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να δίνουν στα μωρά νέες τροφές σταδιακά και με μέτρο. Από τον την ηλικία των 8,5 μηνών το βρέφος μπορεί να καταναλώνει και όσπρια και μακαρόνια. Τα όσπρια, όπως φακές και ρεβύθια μπορούν να προστεθούν ενταλλάξ στη σούπα ενώ τα μακαρόνια στη θέση της αμυλλούχας τροφής, αντί δηλαδή για ρύζι ή πατάτα.

Γύρω στους εννιά μήνες μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε στο μωρό τροφές με ποιο τραχειά επιφάνεια. Τις λιώνετε με πιρούνι ή τις ψιλοκόβετε. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να βγουν τα δοντάκια του, αφού το μωρό μπορεί να μασάει και με τα ούλα.

Ωστόσο, δεν απομακρύνεστε την ώρα του φαγητού καθώς το μωρό μπορεί είτε να μην καταπιεί , είτε να βάλει κάτι άλλο στο στόμα του.

Να θυμάστε επίσης, ότι το γεύμα θα πρέπει να προσφέρεται ενώ το παιδί κάθεται στο δικό του κάθισμα σε ατμόσφαιρα χαλαρή και ευχάριστη. Πρέπει να το ενθαρρύνεται να φάει και όχι να πιέζεται. Επίσης μία καλή συνήθεια είναι να τρώει μαζί με τα μεγαλύτερα αδέρφια ή με τους γονείς του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved