Κολατσιό στο σχολείο: Γλυκές και αλμυρές συνταγές για όλη την εβδομάδα

Εύκολες συνταγές που θα ξετρελάνουν τα μικρά σας.

Κολατσιό στο σχολείο: Γλυκές και αλμυρές συνταγές για όλη την εβδομάδα
Bigstock

Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού για τρεις βασικούς λόγους: είναι πηγή ενέργειας, κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται το σχολείο, είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.

Η διατροφολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, συμβουλεύει:

«Επιλέγουμε το κολατσιό έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον μία πηγή υδατανθράκων, μία πηγή πρωτεϊνών και μία πηγή καλών λιπαρών»

Τα υγιεινά σνακ είναι πάντα πιο υγιεινά για αυτό και εμείς, και αυτήν την εβδομάδα, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Συνταγές γλυκές και αλμυρές που θα ξετρελάνουν τα μικρά σας.

Δευτέρα

Μπισκότα κανέλας χωρίς ζάχαρη και βούτυρο

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρόμη (100 γραμμάρια)
  • ¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης (90 γραμμάρια)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας λιωμένο και ελαφρώς κρυωμένο
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ φλιτζάνι maple syrup (120 ml) ή μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη βρόμη, την κανέλα, το baking powder και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το έλαιο καρύδας, το αυγό και τη βανίλια. Ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε το maple syrup ή το μέλι και ανακατέψτε ξανά.

Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια σχηματίστε τα μπισκότα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 11 με 14 λεπτά.

Τρίτη

Muffins τυριού

Υλικά:

  • 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή φέτα σπασμένη σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κομμένο κολοκύθι, μυρωδικά ή αλλαντικά.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το τυρί.

Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αυγό, το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά.

Μοιράστε το μείγμα σε 12 θήκες για muffin γεμίζοντάς τις κατά 1/3.

Ψήστε για 10-12 λεπτά.

Τετάρτη

Μπουκίτσες με ταχίνι

sokolatenies mpalese me taxini

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
  • 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
  • προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.

Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.

Πέμπτη

Πατατοκεφτέδες στον τρίφτη

patatokeftedes

Υλικά:

  • 3 πατάτες περασμένες από τον τρίφτη (και σουρωμένες)
  • 1 κρεμμύδι τρυμμένο
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Εκτέλεση:

Βάλτε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώστε τα, αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά και ψήστε είτε σε δυνατή φωτιά στο φούρνο, είτε σε καυτό λάδι στο τηγάνι.

Παρασκευή

Ρολάκια μπανάνα με μαύρη σοκολάτα

nistisimes sintages gia paidia kai goneis 3

Υλικά:

  • 1 wrap ολικής άλεσης
  • 1 μπανάνα
  • 1 πλάκα σοκολάτας 75% κακάο

Εκτέλεση:

Λιώστε σοκολάτα κουβερούτρα και αλλείψτε όλη την επιφάνεια μίας αραβικής πίτας. Τυλίξτε την αραβική γύρω από μία μπανάνα και κόψτε σε κομματάκια. Μπορείτε να κα΄νετε την ίδια ακριβώς συνταγή και με φυσικοβούτυρο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved