Κολατσιό στο σχολείο: Ιδέες και συνταγές για μία εβδομάδα

Συνταγές για κολατσιό στο σχολείο. 

Bigstock

Πέντε συνταγές για γλυκό και αλμυρό κολατσιό.

Το κολατσιό κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού για αυτό και κάθε εβδομάδα εμείς σας δίνουμε ιδέες για υγιεινές και εύκολες συνταγές.

Και αυτήν τη Παρασκευή παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις προτάσεις μας με αλμυρές και γλυκές συνταγές για όλη την εβδομάδα.

Δευτέρα

Κρέπες με γλυκιά κολοκύθα

Πεντανόστιμα φθινοπωρινά pancakes

Bigstock

Υλικά:

  • 3 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κ.τ.γ. υγρή βανίλια
  • 3/4 κούπας corn flour
  • 3 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.τ.σ. πουρέ γλυκιάς κολοκύθας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το corn flour, τη ζάχαρη και τον πουρέ κολοκύθας.

Σε ένα τηγάνι, βάλτε λίγο βούτυρο και απλώστε το με ένα πινέλο σε όλο τον πάτο. Με μια κουτάλα φτιάξτε τις κρέπες, ως συνήθως.

Αναποδογυρίστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρέστε σε ένα πιάτο και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Σερβίρετε τις κρέπες με πραλίνα, βουτυρόκρεμα, τυρί κρέμα ή ζαμπόν, τυρί και πιπεριές.

Τρίτη

Ανιθοπιτάκια με μοτσαρέλα

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 2 μεγάλα φλιτζάνια)
  • 1 κρόκο αυγού για το ψήσιμο

Για τη γέμιση

  • Τυρί τσένταρ, μορτσαρέλα ή τυρί φέτα
  • μαύρο σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώστε καλά.

Χωρίστε σε μπαλάκια και ανοίξτε τα και γεμίστε τα με το τυρί όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Περάστε με έναν κρόκο από πάνω, πασπαλίστε με το μαύρο σουσάμι και βάλτε σε αντικολλητικό χαρτί που θα έχετε τοποθετήσει επάνω σε ένα ταψί.

Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. (περίπου 11-15 λεπτά)

Τετάρτη

Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
  • 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:

Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.

Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Πέμπτη

Μπουκίτσες με ταχίνι

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
  • 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
  • προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.

Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.

Παρασκευή

Σπανακόπιτα κέικ

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σπανάκι τσιγαρισμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κούπες τριμμένη με το χέρι φέτα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το καλό ανακάτεμα.

Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, που θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία με μιάμιση ώρα. (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, γι' αυτό τσεκάρετε με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί μέσα). (Μπορείτε να το βάλετε και σε φορμάκια ώστε να γίνουν ατομικά κεκάκια σπανακοπιτάκια)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved