Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για αλμυρά και γλυκά σνακ.

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Ιδέες και συνταγές για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο.

Bigstock

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή του παιδιού. Κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, του δίνει ενέργεια και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών. Το σπιτικό κολατσιό είναι πάντα μία πιο υγιεινή επιλογή και όπως κάθε εβδομάδα και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει τις προτάσεις μας για το κολατσιό της εβδομάδας.

Πέντε συνταγές για αλμυρές και γλυκές συνταγές, υγιεινές και πανεύκολες.

Δευτέρα

Μπάρες λεμονιού

98b2a6be-mpares-lemonioy.jpg

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 1 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα βούτυρο, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κούπα κρυσταλική ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 1 1/2 κούπες κρυσταλική ζάχαρη
  • 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά 2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 C. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ζυμώστε καλά και πιέστε τη ζύμη (για να φτιάξετε τη βάση) σε ένα ταψάκι 32x25. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Όσο περιμένετε να ψηθεί, φτιάξτε την κρέμα λεμονιού.

Σε ένα μπολ με ένα μίξερ χτυπήστε 1 1/2 κούπες ζάχαρη, 1/4 κούπας αλεύρι, τα αυγά, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Μόλις έχετε μια υγρή κρέμα, ρίξτε τη επάνω στην ψημένη βάση.

Ψήστε ξανά για 20 λεπτά. Βγάλτε το ταψί, αφήστε το να κρυώσει τελείως καλι κόψτε τις μπάρες σας σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη αν θέλετε.

Τρίτη

Αλμυρά muffins με κολοκύθι και τυρί

muffins me kolokuthi kai turi

Υλικά:

  • 1 κολοκύθι μεσαίου μεγέθους
  • 1/4 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 τριμμένο τυρί
  • 2 μεγάλα αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • λίγο βούτυρο για τις φόρμες των muffins

Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.

Τετάρτη

Πατατοκεφτέδες στον τρίφτη

patatokeftedes

Υλικά:

  • 3 πατάτες περασμένες από τον τρίφτη (και σουρωμένες)
  • 1 κρεμμύδι τρυμμένο
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Εκτέλεση:

Βάλτε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώστε τα, αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά και ψήστε είτε σε δυνατή φωτιά στο φούρνο, είτε σε καυτό λάδι στο τηγάνι.

Πέμπτη

Τυροπιτάκια με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

tiropitakia kolatsio

Υλικά:

  • 2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια σπορέλαιο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 20 γραμμάρια baking powder
  • φέτα θρυμματισμένη
  • 1 αβγό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο γάλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το baking powder. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, φτιάξτε σε ένα δεύτερο μπολ τη γέμιση, ανακατεύοντας το γάλα, με τη φέτα, το αβγό και το ελαιόλαδο. Γεμίστε τα τυροπιτάκια σας και ψήστε τα.

Παρασκευή

Στριφτή κιμαδόπιτα

https://www.instagram.com/p/CYhMxSytMCz

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας

για τη γέμιση

  • 400 γραμμάρια κιμά
  • 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μέτριες πατάτες
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο τσίλι σε σκόνη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

για τη σάλτσα

  • 1 ποτήρι νερό γάλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 2 αβγά
  • 1 πρέζα Αλάτι

για την επάλειψη

  • σάλτσα που θα περισσέψει
  • σουσάμι

Διαδικασία:

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίστε τον κιμά. Αφού εξατμιστούν τα υγρά του προσθέστε το ξερό κρεμμύδι που θα έχετε ψιλοκόψει. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε την πατάτα που θα έχετε τρίψει πρότα σε έναν τρίφτη.

Ανακατέψτε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί και αφήστε στην άκρη τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα φτιάξτε την σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Έπειτα βάλτε το κατσαρολάκι σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε μια κρέμα.

Πάρτε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας. Βάλτε λίγη από την κρέμα όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω, γέμιση του κιμά, ρολάρετε και τοποθετήστε στο ταψί.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για τα 6 φύλλα.

Τέλος περιχύστε την σάλτσα που περίσσεψε και πασπαλίστε με σουσάμι.

Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved