Κολατσιό για το σχολείο: Ιδέες για μία εβδομάδα

Back to school concept - mother making school lunch Bigstock

Πέντε συνταγές για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο.

Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Κρατάει τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, είναι πηγή θρεπτικών συστατικών και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό τους.

Και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε συνταγές για σπιτικό, νόστιμο και υγιεινό κολατσιό.

Δείτε τις και οργανώστε τον χρόνο και τα ψώνια της εβδομάδας από σήμερα.

Δευτέρα

Αλμυρά muffins τυριού

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (ό,τι τυρί θέλετε, κατά προτίμηση κίτρινο)
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα

Βήματα

Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός.

Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι της σούπας για να μοιράσετε τη ζύμη σε φόρμες για cupcake.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Τρίτη

Ρολάκια πίτσας

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 φλιτζάνι πελτέ
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

Για τη γέμιση:

  • Γεμίστε με ό,τι υλικά θέλετε εσείς

Δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω βιντεο.

Τετάρτη

Μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / American Heritage Chocolate

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
  • 3/4 φλιτζάνια καστανή στέβια
  • 3/4 φλιτζάνι λευκή στέβια
  • 2 αυγά
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια κομματάκια σοκολάτας με στέβια

Διαδικασία

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Πλάθουμε τα κουλουράκια. Βουτυρώνουμε το ταψί και ψήνουμε στους 350 βαθμούς κελσίου για ένα τέταρτο σε προθερμασμένο.

Πέμπτη

Στριφτά σπανακοτυροψωμάκια

Υλικά

για τη ζύμη

  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζεστό γάλα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 μαγιά ξερή ή μισή φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • Αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου 1 κιλό)

για τη γέμιση

  • 3 κούπες τσαγιού τριμμένη φέτα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο baby σπανάκι (αν σας αρέσει ο άνηθος, αντικαταστήστε με άνηθο ή ό,τι άλλο μυρωδικό θέλετε και παραλείψτε το σπανάκι)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε το ζεστό νερό, το ζεστό γάλα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ασπράδι και ανακατέψτε με ένα σύρμα.

Με το μίξερ και τη βοήθεια του γάντζου, ζυμώστε καλά το μείγμα σας αφού προσθέσετε το αλάτι και ρίξετε σιγά σιγά το αλεύρι.

Αν δεν έχετε μίξερ, ζυμώστε πολύ καλά με τα χέρια σας. Ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη όπως φαίνεται και στο βίντεο παραπάνω.

Απλώστε την τριμμένη φέτα που θα έχετε ανακατέψει με το ψιλοκομμένο baby σπανάκι. Ρολάρετε τη ζύμη σας και έπειτα κόψτε τη με ένα ένα μαχαιράκι. Στο βίντεο θα δείτε τον τρόπο.

Τοποθετήστε τα ψωμάκια σας σε ένα ταψί που θα έχετε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Περάστε με τον κρόκο αυγού τα ψωμάκια και ψήστε στους 180 - 200 βαθμούς για μισή ώρα.

Παρασκευή

Κέικ με πορτοκάλι και ταχίνι

Υλικά:

  • 1 ½ κούπα (345 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά*
  • 250 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
  • 1 ½ κούπα (300 γρ.) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Στη συνέχεια, προσθέστε το ταχίνι με πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε τη φαρίνα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.

Ρίξτε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.

Όταν το κέικ έχει ψηθεί, αφαιρέστε το από τον φούρνο και τοποθετώ τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρετε και πασπαλίστε το κέικ με ζάχαρη άχνη.

Πηγή συνταγής: mamatsita

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved