Βρεφική διατροφή: Baby food με τραχανά και πολύχρωμα λαχανικά

  • Τα οφέλη του τραχανά στην παιδική διατροφή
  • Οι πιπεριές και τα οφέλη τους στην διατροφή του παιδιού
  • Συνταγή με τραχανά για μωρά
Βρεφική διατροφή: Baby food με τραχανά και πολύχρωμα λαχανικά
Bigstock

Είναι σημαντικό να θέσετε τις βάσεις για μια υγιεινή διατροφή από τη βρεφική ηλικία στο παιδί σας, γι' αυτό και από νωρίς θα πρέπει να εντάξετε στο διατροφικό του πρόγραμμα υγιεινές τροφές που μόνο οφέλη έχουν.

Μόλις ο παιδίατρός σας δώσει το πράσινο φως ώστε το μικρό σας να μπει σιγά σιγά στις στερεές τροφές, θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπους και συνταγές που θα σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα στο μωρό σας.

Μία από αυτές τις υγιεινές συνταγές είναι και η παρακάτω. Τραχανάς με πολύχρωμα λαχανικά. Όπου πολύχρωμα λαχανικά βάλτε κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο κολοκυθάκι.

Τα οφέλη του τραχανά

traxanas vrefiki diatrofi 1

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο τραχανάς αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή για τα παιδιά. Είναι μια τροφή με μέτρια θερμιδική αλλά με υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει γάλα και για αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επειδή υφίστανται τη διαδικασία της ζύμωσης τα περισσότερα ήδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Είναι εύπεπτος και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το ασβέστιο συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και στην ανάπτυξη των οστών ιδιαίτερα στα παιδιά ειδικά όταν τον βράζουμε μαζί με γάλα.

Μάθετε περισσότερα για τον τραχανά στην παιδική διατροφή εδώ.

Οι πιπεριές και τα οφέλη τους στην διατροφή του παιδιού

Οι διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς αποδίδουν περίπου την ίδια ενέργεια ανά γραμμάριο: περίπου 25 kcal/100 γρ. Είναι μέτριες έως καλές πηγές καλίου, είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C και τέλος η κλασσική πράσινη πιπεριά είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K από τις πιο ώριμες του είδους. Η πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως ίσως προδίδει το χρώμα της είναι η κόκκινη πιπεριά.

Συνταγή με τραχανά για μωρά

sintagi traxanas gia mora

Για ακόμη μια φορά η Γεωργία Ζιώγου, διατροφολόγος και συνεργάτιδα του Mothersblog.gr, μοιράστηκε μαζί μας μια συνταγή που φτιάχνει στην κόρη της και την προτείνει ώστε να την φτιάξετε και εσείς στα μωρά σας.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εντάξετε τον τραχανά στην διατροφή του μωρού σας.

Υλικά:

  • 2 κουταλιές της σούπας τραχανά
  • 1/2 φλιτζάνι ανάμεικτα λαχανικά με έντονο χρώμα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύχρωμες πιπεριές και κολοκυθάκια)
  • Λίγο λάδι

Πώς θα το φτιάξετε:

Βήμα 1ο: Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρετε τα λαχανικά με τον τραχανά.

Βήμα 2ο: Ρίξτε νεράκι και βράστε μέχρι να γίνει χυλός.

Βήμα 3ο: Σερβίρετε σε ένα πιάτο, αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς και τόσο ώστε να μην καίγεται το μικρό σας καθώς το ταΐζετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved