Παιδί και διατροφή: Τα θρεπτικά οφέλη του παραδοσιακού τραχανά

Ο τραχανάς, το παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο, αποτελεί μια καλή διατροφική επιλογή για μεγάλους και παιδιά ειδικά για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Παιδί και διατροφή: Τα θρεπτικά οφέλη του παραδοσιακού τραχανά

Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό ζυμαρικό που φτιάχνεται από αλεύρι και γάλα. Υπάρχουν δύο βασικά είδη τραχανά: ο ξινός και ο γλυκός (χοντρός ή ψιλός).

Ο ξινός τραχανάς παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα που έχει ξινίσει ενώ ο γλυκός από νωπό φρέσκο γάλα που δεν είναι ξινισμένο και έτσι του δίνει μια πιο γλυκιά γεύση. Και στους δύο προστίθεται αλεύρι από σιτάρι, πλιγούρι ή σιμιγδάλι. Το τελευταίο στάδιο της παρασκευής του τραχανά είναι το στέγνωμά του, γι’ αυτό και απλώνεται σε μεγάλες επιφάνειες. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο κι έτσι έχει επικρατήσει και η έκφραση «απλώνεις τραχανά;» την οποία χρησιμοποιούμε όταν κάποιος αργοπορεί.

paidia diatrofi traxanas 2

Διατροφική αξία

Ο τραχανάς αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή για τα παιδιά. Είναι μια τροφή με μέτρια θερμιδική αλλά με υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει γάλα και για αυτό είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επειδή υφίστανται τη διαδικασία της ζύμωσης τα περισσότερα ήδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς. Περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Είναι εύπεπτος και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το ασβέστιο συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και στην ανάπτυξη των οστών ιδιαίτερα στα παιδιά ειδικά όταν τον βράζουμε μαζί με γάλα.

Μαγείρεμα

Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα, πιο αραιή ή πιο πηκτή, με χρόνο μαγειρέματος γύρω στα 20 λεπτά. Μαγειρεύεται μαζί με ντομάτα, όσπρια, λαχανικά. Μπορεί να συνοδεύσει το κοτόπουλο ή το χοιρινό ή να γίνει γέμιση για πίτες. Μια ζεστή σούπα τραχανά μαζί με λίγο τυρί (φέτα) αποτελούν ένα εύκολο, υγιεινό, ελαφρύ αλλά και πλήρες γεύμα ειδικά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα για μικρούς και μεγάλους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved