Πέντε τροφές που κάνουν κακό στα δόντια των παιδιών

Υπάρχουν τροφές που δεν είναι υγιεινές για τα δόντια των παιδιών.

Πέντε τροφές που κάνουν κακό στα δόντια των παιδιών
Portrait of a cute boy smiling with white healthy teeth. Emotions of a child. Smiling child boy. Cheerful cheerful kid. Happy child. Funny baby boy isolated on a white background Bigstock

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας και βακτηρίων στα δόντια του παιδιού που οδηγούν σε κακή στοματική υγεία του παιδιού.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να τα αποφεύγετε ή να περιορίζετε την ποσότητα και τη συχνότητα που τα καταναλώνουν τα παιδιά. Και φυσικά να μην παραλείπουν το καθημερινό βούρτσισμα.

Ας δούμε ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για τα δόντια του παιδιού

Γλυκά και καραμέλες

Τα σνακ και τα γλυκά, οι κολλώδεις καραμέλες, ακόμη και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να δημιουργήσουν τερηδόνα στα δόντια του παιδιού. Εάν το παιδί σας καταναλώνει ένα κολλώδες σνακ, πρέπει να βουρτσίσει καλά τα δόντια του.Το νήμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αφαίρεση τυχόν υπολειμμάτων.

glika

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή έχουν πολύ υψηλά επίπεδα οξέος, καθιστώντας τα επιβλαβή για το σμάλτο των δοντιών. Όσο πιο όξινο είναι το φρούτο, τόσο χειρότερο για τα δόντια του παιδιού σας. Τα πορτοκάλια, αν και όξινα, είναι τα λιγότερο επιβλαβή για τα δόντια και επομένως η ασφαλέστερη επιλογή εάν καταναλώνονται με μέτρο. Τους χυμούς εσπεριδοειδών το παιδί σας μπορεί να τους πίνει με καλαμάκι, για να αποφύγει οποιαδήποτε άμεση επαφή με τα δόντια του.

Τσιπς και κράκερ

Μπορεί τα αλμυρά σνακ να μην έχουν ζάχαρη αλλά είναι πλούσια σε άμυλο, το οποίο μετατρέπεται σε ζάχαρη. Και δεν είναι μόνο αυτό! Συνήθως κολλάνε ανάμεσα στα δόντια και τροφοδοτούν τα βακτήρια που υπάρχουν στην οδοντική πλάκα. Όσο περισσότερο εκτίθενται τα δόντια σε αυτές τις τροφές, τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργηθούν κοιλότητες. Επομένως η συχνή κατανάλωσή τους θα πρέπει να αποφεύγεται και φυσικά να ξεπλένει το παιδί το στόμα, αν δεν μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του.

pop corn

Ποπ κορν

Ως σνακ, το ποπ κορν είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή όταν είναι σπιτικό , χωρίς βούτυρο, αλάτι ή λάδι. Το ποπ κορν γίνεται επιβλαβές για τα δόντια όταν κολλήσει κάτω από τα ούλα καθώς ενδέχεται να προκαλέσει μόλυνση. Καλό βούρτσισμα ή χρήση οδοντικού νήματος για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων ποπ κορν είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά δημιουργούν τερηδόνα στα δόντια. Όταν τα δόντια εκτίθενται στο ανθρακικό οξύ των αναψυκτικών, το σμάλτο διαβρώνεται, καθιστώντας τα δόντια πιο επιρρεπή στην τερηδόνα. Καλό είναι κάθε φορά που πίνει αναψυκτικό το παιδί, να βουρτσίσει τα δόντια του ή να τα ξεπλένει με νερό. Το ξέπλυμα βοηθά στην εξάλειψη τυχόν πλεονάζοντος σακχάρου που κολλάει στα δόντια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τερηδόνας.

trofes pou xalane ta dontia ton paidion

Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων

Ακόμη και οι χυμοί φρούτων που φέρουν την ένδειξη «με πρόσθετες βιταμίνες» ή « χωρίς συντηρητικά» περιέχουν ποσότητες ζάχαρης που κολλάνε στα δόντια. Και όπως συμβαίνει με την όξινη σόδα, το οξύ που δημιουργείται, φθείρει το σμάλτο. Να επιλέγετε νερό, γάλα ή φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων αντί για συσκευασμένο χυμό φρούτων ή αναψυκτικά για το παιδί σας.

Στην gallery που ακολουθεί θα δείτε απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα δόντια του παιδιού

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved