Δραστηριότητες για μωρό ενός μηνός (1 μήνα)

Ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, αναφέρει ότι το 1 μήνα βρέφος έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στην εξωμήτρια ζωή.

Δραστηριότητες για μωρό ενός μηνός (1 μήνα)

Η όραση του 1 μήνα βρέφους είναι θαμπή και απροσδιόριστη. Το μωρό μπορεί να βλέπει μόνο αχνές σκιές.

Αναγνωρίζει τη μυρωδιά σας και τον ήχο από τους κτύπους της καρδιάς.

Το μωρό στρέφει το βλέμμα του, όταν ακούει κάποιον ήχο ή τη φωνή σας.

Κάνει μικρές κινήσεις από μόνο του, συχνά κρατά κλειστά τα δάκτυλα, σφίγγει δυνατά ό,τι του βάλετε στην παλάμη.

Πώς και πόσο πρέπει να παίζουμε με ένα βρέφος 1 μήνα

Διάρκεια δραστηριοτήτων 2-3 λεπτά με συχνές επαναλήψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας

Στο τέλος της εξάσκησης καταγράψτε την πρόοδό σας και τις δυσκολίες σας.

Λεπτά ηρεμίας με τον πατέρα: Η επαφή με το δέρμα είναι ο ιδανικός τρόπος για τον πατέρα να περάσει ήρεμες στιγμές με το νεογέννητο και να δεθεί μαζί του. Είναι το αντίστοιχο με το θηλασμό, για να αποκτήσει ο πατέρας μια στενή επαφή. Βοηθά το βρέφος να γνωρίσει τον πατέρα, τη μυρωδιά του, να συνδεθεί μαζί του, να νιώσει ασφάλεια.

Λεπτά ηρεμίας με τη μητέρα: Ξαπλώνοντας πάνω σας και έχοντας επαφή με το δέρμα σας το μωρό προσλαμβάνει μια εξαιρετική αίσθηση καθησυχασμού. Μετά από εννιά μήνες στο κουκούλι της μήτρας, το να κουρνιάσει στο σώμα σας το βοηθά να νιώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, τη μυρωδιά και την ασφάλεια που του προσφέρετε.

Φωτεινά ερεθίσματα: Δείξτε στο μωράκι σας μια μικρή μπαλίτσα φωτιζόμενη, κινήστε την αργά από δεξιά προς αριστερά 15 -25 εκ για να εντοπίσει και να παρακολουθήσει το ερέθισμα. «Κοίτα μια ωραία μπαλίτσα που φωτίζει». Επαναλάβετε 2-3 φορές και διακόψτε αυτή τη δραστηριότητα. Μπορείτε να την επαναλαμβάνετε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κουδουνάκι: Αφού βεβαιωθείτε ότι το μωράκι σας είναι ταϊσμένο και καθαρό, πάρτε ένα μικρό κουδουνάκι και κουνήστε το ελαφριά κοντά στο ύψος του κεφαλιού, ενώ το μωράκι είναι ξαπλωμένο. Διαταράξτε για λίγο το σιωπηλό του περιβάλλον, κάντε το να αντιδράσει στον ήχο με ένα μικρό κούνημα του κεφαλιού του. Προσέξτε μην το κουράσετε ή το διεγείρετε, θέλει από τη μεριά σας πολύ ήπιους χειρισμούς.

Γνωρίζω το μωρό μου : Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο παιδί σας για να γνωριστείτε. Χαμογελάστε του. Αγγίξτε τα χέρια, τα πόδια, το μέτωπό του. Παρατηρείστε το πως αναπαύεται, πως λικνίζεται, πως αντιδρά το πρόσωπο του στις φωνές και στα χάδια. Βοηθάει να επικοινωνήσετε με το μωρό σας.

Οδηγία για τον ύπνο: Αλλάζετε την κατεύθυνση που κοιμάται το μωρό σας. Τη μια φορά γυρίστε το κεφάλι του μωρού στη δεξιά πλευρά του κρεβατιού και την άλλη στην αριστερή. Επαναλάβετε. Μην ξεχνάτε πως το μωρό πρέπει να κοιμάται ανάσκελα. Βοηθάει το μωρό να δυναμώσει, ώστε να μπορεί σιγά-σιγά να γυρνάει σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να σας βλέπει.

Η γνώμη του ειδικού

Επαναλάβετε τις δραστηριότητες αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Δραστηριότητες που κάνουμε σε ένα βρέφος χρειάζεται να περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα τα οποία θα πρέπει να εναλλάσσονται συχνά. Προσοχή όμως, η διάρκεια των δραστηριοτήτων να είναι σύντομες 30 ΄΄- 1 λεπτό στην πρώτη βρεφική ηλικία. Η παρατεταμένη εξάσκηση ενδέχεται να εκνευρίσει και να υπερδιεγείρει το βρέφος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved