Παιδί 24 μηνών: Ενθαρρύνετε το νήπιο σας να αυτοεξυπηρετείται

Στους 24 μήνες το νήπιο σας έχει κάνει προόδους!

Παιδί 24 μηνών: Ενθαρρύνετε το νήπιο σας να αυτοεξυπηρετείται

Είναι έτοιμο να μάθει πως να αυτοεξυπηρετεί τον εαυτό του, αναφέρει ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής. Ο συντονισμός στην αδρή και λεπτή κινητικότητα έχει βελτιωθεί και είναι πολύ πιο ώριμος, γεγονός που το βοηθά στην εκπαίδευση του.

Γιατί είναι σημαντικό να μάθω στο παιδί μου να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του

Ο αναπτυξιολογος τονίζει ότι οι γονείς οφείλουν να προωθούν την αυτοφροντίδα, γιατί έτσι βοηθούν τα παιδιά να εσωτερικεύσουν σημαντικές δεξιότητες, όπως είναι η υπευθυνότητα, η οργάνωση, η επίλυση προβλημάτων και η εκπλήρωση στόχων.

Η αυτοεξυπηρέτηση ενισχύει την ανεξαρτητοποίηση του νηπίου

Πραγματικά όταν το νήπιο αρχίζει να τρώει μόνο του, να ντύνεται, να πλένει τα χέρια και τα δόντια του, όλες αυτές οι δραστηριότητες προσωπικής φροντίδας το κάνουν να νιώθει περήφανο για τον εαυτό του και παύει να νιώθει ότι είναι μωρό. Το αίσθημα ότι μεγάλωσε πια σε συνδυασμό με την περηφάνια που νιώθει για τον εαυτό του, με το χρόνο μετουσιώνεται σε υψηλή αυτοεκτίμηση "μπορώ και φροντίζω τον εαυτό μου μόνος μου είμαι μεγάλος".

Διδάξτε στο παιδί σας την αυτοφροντίδα

Στο τραπέζι στην κουζίνα τοποθετήστε το πιάτο με το φαγητό του και ενθαρρύνετε το να φάει μόνο του. Μπορεί να λερωθεί ή να λερώσει το γύρω χώρο, μπορεί να αργήσει μέχρι να φάει όλο το φαγητό. Αυτά μη σας ανησυχούν. Είναι σπουδαίο ότι το παιδί σας προσπαθεί και τρώει μόνο του!!

Στο μπάνιο δείξτε του που είναι το σαπούνι, εξηγήστε του τα βήματα που θα πρέπει να κάνει για να πλύνει τα χέρια του, πως θα βάλει σαπούνι, πως θα ανοίξει τη βρύση, πως θα σκουπιστεί με την πετσέτα. Ενδεχομένως να στάξουν νερά και σαπουνάδες. Μην ανησυχείτε. Θα διαπιστώσετε ότι κάθε μέρα θα πλένει τα χέρια του όλο και καλύτερα.

Στο ντύσιμο δώστε του χρόνο να μάθει να ντύνεται μόνο του !! Βγάλτε τα ρούχα που θα φορέσει πάνω στο κρεβάτι του, εξηγήστε του ποια είναι τα ρούχα που θα πρέπει να βάλει, βοηθήστε τον όπου δυσκολεύεται. Δεν πειράζει που θα αργήσετε λίγο παραπάνω από το κανονικό, αξίζει τον κόπο! Σκεφτείτε ότι θα ντύνεται εύκολα και γρήγορα μόνο του.

Όταν καθυστερεί ένα παιδί να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του

Συνήθως ο λόγος που τα παιδιά καθυστερούν να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους είναι γιατί οι γονείς κάνουν για αυτά αυτό που θα έπρεπε να κάνουν μόνα τους.

Μην είστε τελειομανείς. Δώστε του χρόνο και χώρο για να μάθει

Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να προσπαθήσει να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του μόνο του, ακόμα και αν δεν το κάνει καλά από την πρώτη φορά, ή ακόμα και αν αργεί. Μόνο μέσα από την προσπάθεια και την επανάληψη θα τα καταφέρει και θα γίνει ικανό.

Η Γνώμη του ειδικου

Πολύ συχνά, μέσα στον έντονο ρυθμό της καθημερινότητας παρασυρόμαστε και αντιμετωπίζουμε το παιδί μας σα να είναι μια κούκλα. Είναι πιο εύκολο και γρήγορο να το περιποιηθούμε εμείς, παρά να το αφήσουμε στο δικό του χρόνο να προσπαθήσει να φροντίσει τον εαυτό του μόνο του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved