Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης του μωρού ενός έως έξι μηνών;

'Ερευνες έχουν δείξει ότι η φυσική επαφή, ο ήχος της φωνής σας και η μυρωδιά του σώματός σας έχουν πολύ μεγάλη σημασία αυτές τις πρώτες ημέρες.

Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης του μωρού ενός έως έξι μηνών;

Στο διάστημα αυτό, το μωρό, δημιουργεί μαζί σας ένα δεσμό, που αν τον καλλιεργήσετε θα είναι μοναδικός και άρρηκτος.

1ος μήνας

Είναι περίοδος προσαρμογής και συνήθως τον περισσότερο χρόνο κοιμάται. Το μωρό βλέπει μόνο αχνές σκιές και το βλέμμα του στρέφεται προς εσάς όταν ακούει τη φωνή σας και σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών. Το πρώτο χαμόγελο οφείλεται σε συσπάσεις του προσώπου ενώ δεν είναι σε θέση ακόμα να στηρίξει το κεφάλι του. Τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και κλαίει συνήθως όταν πεινάει ή όταν θέλει αγκαλιά. Θα διαπιστώσετε, προς μεγάλη σας έκπληξη, ότι σφίγγει σφιχτά το δάχτυλό σας αν το βάλετε στην παλάμη του.

2ος μήνας

Το σώμα του μωρού είναι πιο ίσιο και μπορεί να ανασηκώνει το κεφάλι από το στρώμα για λίγο. Αρχίζει και ανταποδίδει το χαμόγελό σας ενώ αν κρατήσετε κάτι ζωηρόχρωμο πάνω από το κεφάλι του, θα εστιάσει το βλέμμα του και στη συνέχεια θα το παρακολουθεί κάθε φορά που θα το μετακινείτε.

3ος μήνας

Τώρα μπορεί να μένει ξαπλωμένο με τα άκρα εντελώς ίσια και σηκώνει το κεφάλι για αρκετή ώρα. Αρχίζει να βάζει δύναμη στους ώμους και να προσπαθεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός με τα χέρια ελαφρώς απλωμένα. Χαμογελά πολύ πιο συχνά και δείχνει φανερά σημάδια περιέργειας και ενδιαφέροντος για όσα γίνονται γύρω του.Είναι σημαντικό αυτή την εποχή να το φροντίζει ένας μόνο άνθρωπος, ιδανικά εσείς οι γονείς γιατί η εναλλαγή των προσώπων το κουράζει.

moro2

4ος μήνας

Το μωρό μπορεί πλέον να βάζει δύναμη στα χέρια. Κάθεται αρκετή ώρα στο ριλάξ για να παίξει, του αρέσουν τα χρωματιστά παιχνίδια που κρατάει στα χέρια και τρελαίνεται για αγκαλιές.

5ος μήνας

Το μωρό είναι ικανό πλέον να κρατάει αντικείμενα και στα δύο του χέρια ενώ του αρέσει να φέρνει το πόδι του στο στόμα και να το πιπιλάει. Αναγνωρίζει όλα τα μέλη της οικογένειας και νοιώθει φόβο αν βρεθεί σε άγνωστο περιβάλλον ή με αγνώστους.

moro3

6ος μήνας

Ξεκινά η περίοδος της πρώτης ανεξαρτησίας. Το μωρό δεν θέλει πια να είναι ξαπλωμένο, γι αυτό και προσπαθεί να στηρίζει λίγη ώρα το σώμα του. Πλέον γελάει και βγάζει άναρθρες κραυγές ενώ δείχνει προτιμήσεις σε κάποιες τροφές.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved