Πώς να ενισχύσετε την συναισθηματική ανάπτυξη σε βρέφος ενός έτους

Η συναισθηματική ανάπτυξη και ο δεσμός με το βρέφος αποτελεί την αφετηρία της νοητικής του εξέλιξης.

Πώς να ενισχύσετε την συναισθηματική ανάπτυξη σε βρέφος ενός έτους

Ακόμη όταν οι γονείς προσφέρουν στο βρέφος την συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται βοηθούν στην εξέλιξη του και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
Διάφορες μελέτες όπου σχετίζονται με το θέμα της συναισθηματικής ανάπτυξης του βρέφους έχουν αποδείξει πως: Η καλή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του.

Τα βρέφη θέλουν ποιοτικό χρόνο με την μητέρα και το άτομο που τα φροντίζει, έχουν την ανάγκη να βλέπουν και να έρχονται σε επαφή με τα ίδια πρόσωπα σταθερά ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο. Ακόμη ο εγκέφαλος του απελευθερώνει τις ορμόνες ανάπτυξης, επηρεάζει τις εγκεφαλικές συνδέσεις και έχει θετικές επιδράσεις ακόμη και στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Αν διαπιστώσουν οι γονείς ότι το βρέφος τους δεν κατακτα τα αναπτυξιακά ορόσημα και παρουσιάζει καθυστέρηση σε ένα ή περισσοτέρους τομείς της ανάπτυξης, αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι παρέχουν στο παιδί ποιοτικό χρόνο και συναισθηματικά ερεθίσματα. Το βρέφος δεν «κακομαθαίνει» αντίθετα όταν μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με στοργικούς και ευαίσθητους γονείς αναπτύσσει ανώτερες κοινωνικές και νοητικές δεξιότητες σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν τέτοιου είδους φροντίδα.

Ανησυχώ για την συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους αν:

  • Το βρέφος δεν δείχνει την αναμενομένη συναισθηματική εμπλοκή και ανταπόκριση
  • Κοιτάζει το ταβάνι και δεν παρακολουθεί αυτά που του κάνουμε
  • Τις περισσότερες φορές το βλέμμα του είναι σοβαρό και ανέκφραστο
  • Δείχνει νωθρό και με μειωμένη ενεργεία κατά την διάρκεια της ημέρας

Όταν οι γονείς δεν ξέρουν να παίξουν με ένα νεογέννητο

Αρκετοί νέοι γονείς επιθυμούν να προσφέρουν ποιοτικό χρόνο στο μωράκι τους, αλλά συχνά νιώθουν αμηχανία όταν κρατούν στα χέρια τους ένα νεογέννητο - βρέφος. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία υπάρχει λύση, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ένα αναπτυξιακό κέντρο, όπου εκεί θα σας γίνει μια συμβουλευτική με έναν ειδικό της βρεφική ανάπτυξη. Επίσης θα σας δώσει το πιο κατάλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που ταιριάζει σε εσάς και το μωράκι σας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved