Το παιδί μου δεν λέει το "σ": Έλεγχος άρθρωσης - Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

«To παιδί μου δε λέει το σ», αναφέρουν συχνά οι γονείς. Και έτσι λέξεις όπως θάλασσα, τηλεόραση προφέρονται διαφορετικά με αποτέλεσμα να μην ακούγονται σωστά.

Το παιδί μου δεν λέει το "σ":  Έλεγχος άρθρωσης - Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Άλλες φορές πάλι οι νηπιαγωγοί είναι αυτοί που παρατηρούν τέτοιου είδους δυσκολίες αναφέροντας στους γονείς ότι το παιδί τους δεν μιλάει καθαρά και δυσκολεύεται να πει λεξούλες με τον ήχο /σ/, ενώ οι συμμαθητές έχουν κατακτήσει αυτόν τον ήχο. Έτσι κύρια αφορμή για να παραπεμφθεί ένα παιδί για λογοθεραπεία αποτελεί είτε η διαφορά που παρατηρήθηκε από τους συνομηλίκους είτε λόγω σύστασης της νηπιαγωγού του παιδιού.

Γνωρίζουμε ότι:

Ο ήχος /σ/ είναι ένα από τα συχνότερα φωνήματα, που τα παιδιά δυσκολεύονται να πουν. Μπορεί να λένε «θούπα» αντί για «σούπα» ή να παραλείπουν εντελώς τον ήχο και έτσι η λέξη «σπίτι» γίνεται «πίτι».

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

Είναι όμως αυτό φυσιολογικό ή όχι;

Η κ. Φωτεινή Μιχαηλίδου λογοθεραπεύτρια και συνεργάτης του αναπτυξιακού κέντρου mandou, επισημαίνει ότι ια να μπορέσουμε να πούμε ότι ένα παιδί έχει πράγματι αρθρωτικές δυσκολίες στην ομιλία του θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την χρονολογική του ηλικία, ώστε να διαπιστώσουμε αν δικαιολογούνται οι δυσκολίες αυτές ή όχι.

Τι γνωρίζουμε από τους λογοθεραπευτές;

Ένα παιδί σε ηλικία 4 έως 5 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον ήχο /σ/ στην αρχή της λέξης όπως «σούπα» , στην μέση της λέξης όπως «μουσική» καθώς και στο τέλος της λέξης όπως «κήπος» . Επίσης θα πρέπει να μπορεί να λέει σωστά και όλα τα συμπλέγματα που παράγονται από τον ήχο /σ/ όπως είναι το /σκ/, /στ/, /ξ/ ή το /ψ/ μέσα στις λέξεις.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου για λογοθεραπεία όταν δεν λεει το /σ/

Ο ειδικός τονίζει ότι θα πρέπει να αξιολογούνται από νωρίς οι δυσκολίες άρθρωσης, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Εάν λοιπόν το παιδί είναι σε ηλικία 4.5 ετών και ακόμη δεν χρησιμοποιεί καθόλου το συγκεκριμένο φώνημα, τότε κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Ο λογοθεραπευτής είναι αυτός που θα δώσει συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved