Παιχνίδια με όλες τις αισθήσεις ή αλλιώς messy play - Εσείς θα δοκιμάσετε;

Messy play ή αλλιώς το αισθητηριακό παιχνίδι πρόκειται για το παιχνίδι που διεγείρει όλες τις αισθήσεις του παιδιού (αφή, όραση, ακοή και όσφρηση) και το βοηθάει στην διαχείριση και οργάνωση των ερεθισμάτων που δέχεται.

Παιχνίδια με όλες τις αισθήσεις ή αλλιώς messy play - Εσείς θα δοκιμάσετε;

Το παιδί μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι εξετάζει και κατανοεί τα ερεθίσματα που δέχεται, ενώ το βοηθάει να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αισθητηριακά παιχνίδια;

Δραστηριότητες με διάφορα απλά υλικά που ξυπνούν τις αισθήσεις των παιδιών.

Αφρός ξυρίσματος

Πάρτε πλαστικά μπόλ και γεμίστε τα με αφρό. Σε κάθε μπολάκι μπορείτε να ρίξετε λίγο χρώμα για να κάνετε ακόμη πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι σας. Βρείτε μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια μέσα στο σπίτι (π.χ τραπέζι ή πάτωμα) και απλώστε τον αφρό ομοιόμορφα. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να επεξεργαστεί το υλικό και αφήστε το να κάνει την πρώτη κίνηση. Μόλις τελειώσει ξεπλένεται απλώς με νερό.

Νερομπογιές

Το παιδί χρησιμοποιεί τα δάκτυλα, τις παλάμες του ακόμη και τις πατούσες του για να ζωγραφίσει πάνω σε ένα μεγάλο άσπρο χαρτί που έχουμε τοποθετήσει στο πάτωμα. Αφήστε το να πειραματιστεί με τα σχήματα και να δημιουργήσει όμορφα σχέδια πάνω στο χαρτί.

Ζωγραφική με πάγο

Τα παιδιά λατρεύουν να στροβιλίζουν τα παγάκια που λιώνουν πάνω σε χαρτί. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χρώμα πάνω σε κάθε παγάκι και να αφήσουμε το παιδί να δημιουργήσει όμορφα χρώματα πάνω στο χαρτί.

Πηλός

Φτιάξτε κουλουράκια από πηλό, δώστε στο παιδί το υλικό και αφήστε το να φτιάξει κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Λάσπη

Τα παιδιά αγαπούν να παίζουν με την λάσπη, αφήστε τα ελεύθερα να λερωθούν και να παίξουν φτιάχνοντας πύργους με τα χεράκια τους.

Η γνώμη του ειδικού

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να έρχονται σε επαφή με διαφορετικά υλικά. Συχνά οι γονείς φοβούνται μη λερωθούν, μη κάνουν κάποια ζημιά και το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με περιορισμένα ερεθίσματα. Όμως είναι σημαντικό να τα τροφοδοτούμε με νέα υλικά και να δημιουργούμε νέες εμπειρίες για αυτά ακόμα και στο παιχνίδι. Αφήστε τα να εκφραστούν και να λερωθούν!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved