Μυστικά για να μεγαλώσετε έξυπνα νήπια

Η προσχολική τους ηλικία βρίσκεται στα χέρια σας

Μυστικά για να μεγαλώσετε έξυπνα νήπια

Η ηλικία μέχρι τα 5 πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών είναι έτσι προγραμματισμένη ώστε να απορροφά όσα περισσότερα ερεθίσματα και γνώσεις λαμβάνει, όπως ακριβώς ένα σφουγγάρι απορροφά το νερό. Συνεπώς, μπορεί τα νήπιά σας από μόνα τους να εξερευνούν και να μαθαίνουν τον κόσμο αλλά υπάρχουν, ταυτόχρονα, μερικά μυστικά που θα ωθήσουν την πρόσληψη των ερεθισμάτων τους.

Μιλήστε τους

Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία των 18 μηνών μαθαίνουν περίπου μία λέξη την εβδομάδα και μέχρι τα 2 τους χρόνια γνωρίζουν από 50 μέχρι 100. Βάσει ερευνών, τα παιδιά των οικογενειών εκείνων που τους μιλούσαν συχνά, περιγράφοντας για παράδειγμα που θα πάνε την Κυριακή και τι θα κάνουν στη βόλτα τους, έμαθαν και αναγνώρισαν γρηγορότερα πληθώρα λέξεων και φράσεων. Μιλώντας τους, λοιπόν, θέτετε τα θεμέλια για ένα παιδί και μετέπειτα έναν ενήλικα που μιλά, σκέφτεται και γράφει με μεγαλύτερη ευκολία έναντι των άλλων.

23b154d8fcd2ac7b3c31008192ef1bb7

Φτιάξτε έναν δημιουργικό χώρο

Αν θέλετε το παιδί σας να αναπτύξει την φαντασία του και να διευρύνει τους ορίζοντές του, δημιουργήστε του έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει. Όχι, δεν εννοούμε έναν χώρο γεμάτο από τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονα παιχνίδια αλλά ένα δωμάτιο στο οποίο θα έχει χώρο και χρόνο. Ένα κουτί και μαρκαδόροι μπορεί να είναι τα ιδανικά παιχνίδια, δηλαδή.

Επαινέστε τα

Αν μπορέστε να αντισταθείτε στην κριτική που μπορεί άθελά σας να ασκήσετε, θα δείτε το νήπιό σας να αναθαρρεί και έτσι, να συνεχίζει την προσπάθεια ακόμα κι αν αποτυγχάνει. Η φιλοσοφία αυτή θα το συντροφεύσει σε όλη του τη ζωή κατά τη διάρκεια της οποίας θα τολμήσει να προσπαθήσει και να ρισκάρει, ιδιαίτερα αν γνωρίζει την δική σας υποστήριξη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved