Πώς θα δείξω στο παιδί μου την αγάπη μου; Τρόποι πιο σημαντικοί από ένα «Σ’ αγαπώ»

Φυσικά και τα αγαπάτε. Τους το δείχνετε;

Πώς θα δείξω στο παιδί μου την αγάπη μου; Τρόποι πιο σημαντικοί από ένα «Σ’ αγαπώ»

Τις περισσότερες φορές τα πράγματα που έχουμε εμείς δεδομένα στο μυαλό μας, για τα ίδια μας τα παιδιά δεν είναι. Ένα από αυτά, και μάλιστα το σημαντικότερο, είναι η αγάπη που τρέφουμε για αυτά. Η αγάπη ενός γονέα για το παιδί του μπορεί να είναι ανυπέρβλητη αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να γίνει δεδομένη. Δεδομένη για τα παιδιά που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την χρειάζονται για να αναπτυχθούν, σωματικά και πνευματικά.

Πώς μπορούμε να τους την δείχνουμε; Με πράξεις, όχι λόγια.

Ακούστε τα

Αν τα παιδιά σας έχουν φτάσει σε μια ηλικία που συναναστρέφονται με άλλα παιδιά και πηγαινοέρχονται στα σπίτια τους, θα έχετε παρατηρήσει πως προτιμούν να πηγαίνουν σε εκείνους τους φίλους των οποίων οι γονείς περνούν χρόνο μαζί τους. Φυσικά, όχι σε εκείνους τους φορτικούς γονείς που δε φεύγουν από το δωμάτιό τους αλλά σε εκείνη τη μαμά που μιλάει με τα παιδιά, ανταλλάζει απόψεις μαζί τους και, κυρίως, ακούει τους προβληματισμούς τους ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με αυτούς.

Ένα παιδί που βλέπει στα μάτια ενός ενήλικα την διάθεση να το ακούσει και να αφιερώσει χρόνο σε αυτό, πέραν του ότι αναπτύσσει δεσμούς μαζί του, αναπτύσσει παράλληλα και την αυτοπεποίθησή του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα παιδιά που πιστεύουν στις ικανότητές τους και βλέπουν θετικά τον εαυτό τους αποδεχόμενα τα ελαττώματα τους, είναι ακριβώς αυτά τα παιδιά που οι γονείς «τα ακούνε».

48bef590b6e2ceb319b8b7ea9d6a7639

Αφήστε τα να ζήσουν την παιδικότητά τους

Ναι, η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας η παιδική αθωότητα και η ανεμελιά των παιδιών δε θυμίζει σε τίποτα αυτή που μεγαλώσαμε εμείς και οι δικοί μας γονείς. Ακόμα κι αν είναι έτσι, όμως, η κινητοποίηση των παιδιών για μια βόλτα στο πάρκο, για έναν περίπατο στη γειτονιά ή μια βόλτα με τα ποδήλατα θα τα βγάλει για λίγο έξω από το στοχοπροσηλωμένο πρόγραμμά τους που δεν αφήνει περιθώρια για ξέγνοιαστο παιχνίδι. Δεν πειράζει αν διαβάσουν μισή ώρα λιγότερο, αλήθεια.

Τροφοδοτήστε τα όνειρά τους

Ακόμα κι αν αυτά σας ακούγονται τρελά, ποιος κατάφερε χωρίς να ονειρευτεί και ποιο παιδί ευτύχησε χωρίς να καταφέρει; Άλλωστε, ακόμα κι αν τα όνειρά τους είναι εφικτά, το πιο πιθανό είναι να μην τα κυνηγήσουν χωρίς τη στήριξή σας. Ένα παιδί που γνωρίζει ότι μπορεί να προχωρήσει με την στήριξή σας, θα κάνει ένα βήμα παραπάνω από εκείνο που άκουσε το «όχι» υπό τον φόβο μιας πιθανής αποτυχίας. Εσείς θα αποφασίσετε ποιο από τα δύο θα είναι το δικό σας παιδί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved