Όσα δεν γνωρίζετε για την όσφρηση του μωρού σας

Με το που γεννιούνται τα μωρά έχουν ήδη αναπτυγμένη την όσφρησή τους.

Όσα δεν γνωρίζετε για την όσφρηση του μωρού σας

Τα πρώτα στοιχεία του οσφρητικού συστήματος εμφανίζονται στις έξι εβδομάδες της εμβρυικής ηλικίας. Αν και δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσο γρήγορα και πόσο καλά μπορεί ένα έμβρυο να αντιληφθεί μυρωδιές, ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί ότι αμέσως μετά τη γέννα ένα βρέφος είναι σε θέση να αναγνωρίσει οικεία αρώματα και ευωδιές.

Η όσφρηση είναι μια από τις πρωταρχικές αισθήσεις και συνδέεται στενά με τη μνήμη και το συναίσθημα. Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε πάντα, ο εγκέφαλος σας είναι πολύ ευαίσθητος στα μόρια του αέρα που σας περιβάλλει τα οποία φέρουν οσμές. Οι οσμές παρέχουν πληροφορίες για το περιβάλλον και επηρεάζουν με ανεπαίσθητο τρόπο τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τα ενεργειακά επίπεδα.

Από πολύ νωρίς λοιπόν αρχίζουν τα μωρά να αντιδρούν σε διάφορες μυρωδιές. Για παράδειγμα:

  • Τα μωρά μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του μητρικού γάλακτος από το γάλα άλλων μαμάδων.
  • Και μόνο η μυρωδιά του μητρικού γάλακτος, μπορεί να κάνει ένα μωρό να αισθανθεί χαρούμενο.
  • Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα βρέφη αρχίζουν να αναπτύσσουν προτιμήσεις για συγκεκριμένες μυρωδιές. Προτιμούν τη μυρωδιά της μαμάς τους από τη μυρωδιά άλλων γυναικών.
  • Διάφορες μελέτες, δείχνουν ότι τα βρέφη επιλέγουν και παίζουν περισσότερο μ’ ένα παιχνίδι με άρωμα βανίλιας, απ’ότι με παιχνίδια που δεν έχουν άρωμα.
  • Η αντίδραση του μωρού σας στις μυρωδιές θα σας βοηθήσει να μάθετε τι το ευχαριστεί. Παρατηρήστε αν το μωρό σας χαμογελάει και γουργουρίζει, όταν μυρίζει μία μυρωδιά, ή αν γυρίζει το κεφαλάκι του από την άλλη.
  • Χρησιμοποιήστε τις προτιμήσεις του μωρού σας για ορισμένες μυρωδιές ώστε να κάνετε τις εμπειρίες και τα αντικείμενα πιο ενδιαφέροντα για τα βρέφη. Αν το μωράκι σας βρίσκει ευχάριστη τη μυρωδιά ενός παιχνιδιού, θα θέλει να το αγγίζει, να το πιάνει και να το εξερευνά με πολλούς τρόπους.

Διαβάστε επίσης

«Θρέψτε» το μωρό και τον εαυτό σας μέσω της όσφρησης
Ποιες αισθήσεις επηρεάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved