Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να καταλάβει όσα του λέτε

Το μωρό καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ ότι πιστεύουμε. Το περιορισμένο λεξιλόγιό του, όμως, λόγω ηλικίας, δεν του επιτρέπει να διατυπώσει όλα όσα θα ήθελε.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να καταλάβει όσα του λέτε

Για να το βοηθήσετε λοιπόν πρέπει να του προσφέρετε πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που παρέχουν οι λέξεις. Για παράδειγμα:

  • Να μιλάτε όσο πιο συχνά μπορείτε στο παιδί σας, πάντα κοιτάζοντάς το. Έτσι, θα έχει τις μέγιστες δυνατές ευκαιρίες μάθησης και κατανόησης της γλώσσας.
  • Να βοηθάτε το παιδί να καταλαβαίνει, συνοδεύοντας τα λόγια σας τόσο με εκφράσεις του προσώπου όσο και με χειρονομίες και περιλαμβάνοντάς το στις περιγραφές σας. Για να καταλάβει το παιδί ότι η επικοινωνία είναι πάντα αμφίδρομη, δεν πρέπει να φλυαρείτε με μακροσκελείς προτάσεις και ιστορίες με μακροσκελείς προτάσεις και ιστορίες και να μην του δίνετε την ευκαιρία να συμμετέχει και να συμβάλλει και αυτό.
  • Διανθίζετε τις συνομιλίες σας με ερωτήσεις που απαιτούν κάποιο είδος απάντησης.
    Το παιδί δυσκολεύεται πολύ να καταλάβει τη γλώσσα αν υπάρχει πολύς θόρυβος βάθους που καλύπτει τον ήχο της ομιλίας. Αν λοιπόν παίζει η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, χαμηλώστε τον ήχο.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάζει συνομιλίες με άλλους γνωστούς σας ενεργώντας ως «διερμηνέας» του. Έτσι, δεν θα νιώθει αμηχανίας και θα μιλάει.
  • Δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες εξηγήσεις και ορισμούς των νοημάτων των λέξεών σας, ακόμη και αν ξέρετε ότι το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι λέτε.Για παράδειγμα, την ώρα του μπάνιου, πηγαίνετε το παιδί στο μπάνιο, ανοίξτε τη βρύση, ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού και γδύστε το, εξηγώντας του συνεχώς τι κάνετε και μετά πείτε του : «Τώρα είσαι έτοιμος για το μπάνιο σου».

Έχοντας δει όλες τις ενέργειές σας και έχοντας ακούσει όλες τις λεκτικές επεξηγήσεις σας , σίγουρα θα καταλάβει το τελευταίο σας σχόλιο.

Διαβάστε επίσης

Ποιες δραστηριότητες ενισχύουν την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού;
Τα 5 μυστικά για να μιλήσει γρήγορα το παιδί σας
«Γιατί το παιδί μου αργεί να μιλήσει;»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved