Πώς να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του παιδιού σας

Ο σημαντικότερος τρόπος για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του παιδιού σας είναι να ακούτε τι σας λέει.

Πώς να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του παιδιού σας

Επειδή ο κόσμος του διευρύνεται με ραγδαίους ρυθμούς, όχι μονο όσον αφορά τις φυσικές του δυνατότητες αλλά και τη νέα του διανοητική ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε ελεύθερα μαζί του. Πρέπει να ακούτε με προσοχή καθετί που λέει, να προσπαθείτε να καταλάβετε τη σκέψη του και να απαντάτε στις ερωτήσεις του με τρόπο κατανοητό.

Το παιδί κάνει συνέχεια ερωτήσεις αλλά πρέπει να του κάνετε και εσείς ερωτήσεις για να καταλαβαίνετε τι σκέφτεται και τι το ενδιαφέρει.Με βάση αυτά, πρέπει να του προσφέρετε κατόπιν πληροφορίες και ιδέες με τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους που μπορείτε να σκεφτείτε.

Κάθε φορά που το παιδί σας κάνει μια ερώτηση ή συζητά μαζί σας, σας παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να το βοηθήσετε να μάθει , ακόμη και στις πιο συνηθισμένες και καθημερινές συνθήκες. Αν ετοιμάζετε το φαγητό στην κουζίνα και το παιδι σας ρωτήσει γιατί κοβετε τις φουντίτσες από τα καρότα, μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση για τα φυτά που έχουν ρίζες επειδή χρειάζονται τροφή για να μεγαλώσουν και την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στον κήπο ή στο πάρκο μπορείτε να ξεριζώσετε μια τούφα χορτάρια και να του δείξετε τις μικροσκοπικές ρίζες.

anaptixi



Ένα πιο φιλόδοξο πλάνο είναι να βάλετε ένα φασόλι ή μερικές φακές σε ένα υγρό βαμβάκι μέσα σε ένα κεσεδάκι και να παρακολουθήσετε πώς θα βγάλουν ρίζες και πώς οι ρίζες θα μεγαλώσουν.

Γύρω στην ηλικία των 3 ετών, το παιδί αναπτύσσει κάποια φυσική ευαισθησία σε αυτά που νιώθουν οι άλλοι. Μπορεί να εκδηλώσει τα πρώτα σημάδια ότι συμπάσχει μαζί σας, θέλοντας να σας παρηγορήσει όταν σας βλέπει στενοχωρημένη.

Εκμεταλλευτείτε αυτή την εξέλιξη και αρχίστε να του διδάσκετε την ανάγκη να σκέφτεται τους άλλους. Δείξτε του ότι είναι σωστό να είναι καλό και ευγενικό, να βοηθά και να σκέφτεται τους άλλους ,να είναι συνεργάσιμο και προθυμο. Συστήστε του τους ανθρώπους που έρχονται στο σπίτι σας. Μιλήστε του για τα επαγγελματά τους και τα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζουν και προτείνετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης

Ορόσημα ανάπτυξης παιδιού 9 μηνών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δώστε ερεθίσματα στο παιδί: Το βοηθούν νοητικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved