Πότε το παιδί θα πρέπει να σταματήσει το πιπίλισμα του δαχτύλου του;

Πολλοί γονείς, που τα παιδιά τους πιπιλίζουν το δάχτυλο ή τον αντίχειρά, αναρωτιούνται πότε θα πρέπει να κόψουν τη συνήθεια αυτή.

Πότε το παιδί θα πρέπει να σταματήσει το πιπίλισμα του δαχτύλου του;

Και αν υπάρχει τρόπος, που οι ίδιοι μπορούν να εφαρμόσουν, ώστε το παιδί να σταματήσει το πιπίλισμα. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρόκειται για μία συνηθισμένη κίνηση, που έχει ηρεμιστική και καταπραϋντική επίδραση, στο παιδί. Και είναι αποτέλεσμα των φυσιολογικών αντανακλαστικών θηλασμού σε όλα τα νεογέννητα.

Τα μισά από τα παιδιά που πιπιλάνε τον αντίχειρά τους κόβουν τη συνήθεια αυτή γύρω στον έκτο με έβδομο μήνα της ζωής τους. Μπορεί, όμως, το διάστημα αυτό να παραταθεί και να κόψει το πιπίλισμα, γύρω στην ηλικία των 2 χρόνων. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες παιδιών, που συνεχίζουν τη συνήθεια αυτή και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Και εδώ είναι που θα πρέπει οι γονείς να αρχίσουν να προβληματίζονται. Το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση του στόματος και την ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του παιδιού, προκαλώντας ακόμη και αλλαγές στον ουρανίσκο του παιδιού ή στην ευθυγράμμιση των δοντιών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις στο πρόβλημα. Γιατί, πλέον το πιπίλισμα του αντίχειρα ή του δαχτύλου, είναι πρόβλημα.

Επίσης, όταν μιλάμε για παιδί μεγάλης ηλικίας, πίσω από το πιπίλισμα, μπορεί να κρύβονται άλλοι παράγοντες και λόγοι, όπως κάποιο πρόβλημα συναισθηματικής φύσεως ή έντονου άγχους. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να μαλώνετε ή να απειλείτε το παιδί με τιμωρία, επειδή δε λέει να κόψει τη συνήθεια αυτή. Γιατί, έτσι του δημιουργείτε περισσότερο άγχος και συναισθηματική ανασφάλεια, άρα και μεγαλύτερη εξάρτηση στη συνήθεια.

Διαβάστε επίσης

Το παιδί πιπιλίζει το δάχτυλο του; 6 τρόποι για να το σταματήσει

Η συνήθεια του πιπιλίσματος δαχτύλου ή πιπίλας- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved