Το παιδί θηλάζει το δάκτυλό του ή τρώει τα νύχια του; Υπάρχουν και θετικά

Πολλά μωρά και μικρά παιδιά θηλάζουν ένα ή περισσότερα δάκτυλα ή τρώνε τα νύχια τους.

Το παιδί θηλάζει το δάκτυλό του ή τρώει τα νύχια του; Υπάρχουν και θετικά

Η συνήθεια αυτή τους παρέχει ασφάλεια, τα ηρεμεί και πολλές φορές τα βοηθάει να αποκοιμηθούν. Ωστόσο, πολλοί γονείς προβληματίζονται από τις συνήθειες αυτές καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς υποκρύπτει ανασφάλεια και άγχος των παιδιών.

Μία νέα έρευνα όμως που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics υποστηρίζει ότι οι συνήθειες αυτές της παιδικής ηλικίας μπορεί να μην είναι τόσο κακές. Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία μελέτησαν περίπου 1.000 παιδιά πάνω από τρεις δεκαετίες και διαπίστωσαν ότι όσα έτρωγαν τα νύχια τους ή πιπίλιζαν τους αντίχειρές τους είναι στην πραγματικότητα λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργίες και μπορεί να αναπτύξουν αντισώματα που διαρκούν και στην ενήλικη ζωή.

Στην έρευνα καταγράφηκαν οι δύο αυτές συνήθειες σε παιδιά ηλικίας : 5, 7, 9 και 11 ετών. Στη συνέχεια οι ερευνητές αξιολόγησαν την αλλεργική κατάστασή τους, κάνοντας δερματικά τεστ στην ηλικία των 13 ετών και στη συνέχεια στην ηλικία των 32 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι το 38 % των παιδιών που πιπίλιζαν το δάχτυλό τους, ή έτρωγαν τα νύχια τους είχαν τουλάχιστον μία αλλεργία ενώ τα παιδιά που δεν είχαν αυτές τις συνήθειες και είχαν αλλεργία ήταν περισσότερα, ποσοστό 49%. Επίσης, τα παιδιά και με τις δύο συνήθειες είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία μέχρι τα 13 τους χρόνια – όχι όμως και στα 32-, απ’ ότι τα παιδιά με μόνο μία από τις συνήθειες.

"Σίγουρα δεν συνιστούμε την ενθάρρυνση αυτών των δύο συνηθειών , αλλά αν ένα παιδί έχει μια από αυτές τις συνήθειες και είναι δύσκολο να τη σταματήσει, υπάρχει κάποια παρηγοριά γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργιών ", είπε ο δρ Robert Hancox, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος αναπνευστικού και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Otago.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved