Πότε θα μιλήσει το μωρό μου;

Το πότε θα ξεκινήσει ένα παιδί να μιλάει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Πότε θα μιλήσει το μωρό μου;

Τα μωράκια που είναι γεννημένα με το χάρισμα της επικοινωνίας λένε συνήθως την πρώτη τους λεξούλα κάποια στιγμη ανάμεσα στους 10 και 14 μήνες. Πολλά μωρά όμως καθιστερούν περισσότερο. Μέχρι τους 18 μήνες δεν έχουν αποκτήσει ακόμη κατανοητή ομιλία.

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ένα μεγάλο ρόλο αφού τα περισσότερα παιδάκια ακολουθούν το δρόμο που χαραξε ο ένας από τους δύο γονείς τους. Τα κοριτσάκια μιλάνε συνήθως πιο γρήγορα απ’ ότι τα αγόρια ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το πρώτο παιδί της οικογένειας έχει μεγαλύτερες...ρητορικές ικανότητες από τα υπόλοιπα, τα οποία μπερδεύονται μέσα σ’ένα κυκεώνα λέξεων και ήχων που προέρχονται από τη μαμά, το μπαμπά και το μεγαλύτερο αδελφάκι. Τα παιδιά που ζουν σ’ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον έχουν και πιο πολλές ευκαιρίες να αξασκήσουν την γλωσσική τους ικανότητα να μιλάνε πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

Προσωπικότητα

Ομως, το πότε θα μιλήσει ένα παιδί, εξαρτάται πάνω απ’ όλα από την προσωπικότητά του. Ομως σ’ όλα τα τ’ αλλα θέματα έτσι και στο γλωσσικό το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του εξατομικευμένους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενώ το “πότε” διαφέρει από παιδί σε παιδί , το τι θα πει ένα παιδάκι ακολουθεί πιο αναμενόμενους κανόνες. Οι πρώτες αναγνωρίσιμες λέξεις που όλα τα παιδάκια λένε είναι οι λέξεις γύρω από τον εαυτό τους. Στην αρχή το λεξιλόγιό τους εμπλουτίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με μία δύο λέξεις το μήνα.

Η πρόοδος που ακολουθεί το παιδάκι σας όμως είναι ραγδαία και γύρω στους 18 μήνες θα μπορεί να λέει 20-30 λεξούλες, κατά κανόνα δισύλλαβες. Οταν γίνει 2 χρονών το ρεπερτόριό του θ΄αυξηθεί στις 150 λέξεις κι να το ρωτήσετε θα σας πει δειλά – δειλά το όνομά του.

Δεύτερος χρόνος

Το δεύτερο χρόνο της ζωής του, το παιδί είναι πολύ φλύαρο. Κάθε φορά που παίζει με το αγαπημένο του παιχνίδι, απολαμβάνει μια βόλτα με το καροτσάκι ή χαίρεται το μπανάκι του, φλυαρεί ακατάπαυστα, χρησιμοποιώντας πρωτότυπες δικές του λέξεις που συνθέτουν μια γλώσσα ρεαλιστική αλλά ακατανόητη. Αυτό ξέρει τι λέει, τι θέλει, τι εννοεί νομίζει μάλιστα ότι μιλά κανονικά. Οσο κι αν αργεί να εξηγήσει αυτό που θέλει να πει , μην το διακόπτετε. Αφήστε να ολοκληρώσει τη συζήτηση και μετά μιλήστε του.

Διαβάστε επίσης

Πότε το μωρό πρέπει να αρχίσει να μιλάει;
Θέλετε να μιλήσει το μωρό σας νωρίτερα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved