Ποιο αντανακλαστικό του μωρού χάνεται από τον πέμπτο μήνα της ζωής του;

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αυτόματες αντιδράσεις που έχει το μωρό τον πρώτο μήνα της ζωής του είναι το τονικό αντανακλαστικό του αυχένα.

Ποιο αντανακλαστικό του μωρού χάνεται από τον πέμπτο μήνα της ζωής του;

Ίσως, παρατηρήσετε ότι, όταν το κεφάλι του μωρού σας στρέφεται προς μια πλευρά, το χέρι του από την πλευρά που θα ισιώσει, ενώ το αντίθετο χέρι θα λυγίσει, σαν το μωρό να ξιφασκεί. Μην εκπλαγείτε πάντως αν δεν δείτε την αντίδραση αυτή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, είναι ανεπαίσθητη και, αν το βρέφος ενοχληθεί ή κλαίει δεν θα την κάνει. Το αντανακλαστικό αυτό χάνεται ανάμεσα στο πέμπτο και έβδομο μήνα ζωής.

Θα παρατηρήσετε ακόμη ότι, όταν χαϊδεύετε το εσωτερικό της παλάμης του μωρού σας, αυτό αμέσως θα γραπώσει το δάχτυλό σας. 'Η, αν χαϊδέψετε την πατούσα του, θα δείτε τα δάχτυλα του ποδιού του να μαζεύονται τα σφιχτά. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του η δύναμή του όταν γραπώνει θα είναι τέτοια, που θα δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του. Όμως μη δοκιμάσετε κάτι τέτοιο. Οι αντανακλαστικές κινήσεις δεν ελέγχονται και το μωρό μπορεί ξαφνικά να αφήσει το δάχτυλό σας.

Εκτός από την «ηράκλεια» δύναμή του, το παιδί σας είναι ταλέντο και στο βάδισμα. Βέβαια δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του, αν όμως το σηκώσετε στον αέρα κρατώντας το από τις μασχάλες ( κρατώντας και το κεφάλι του) και αφήσετε τα πέλματά του να αγγίξουν κάποια επίπεδη επιφάνεια, να βάλει το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και θα «περπατήσει». Το αντανακλαστικό αυτό θα χαθεί γύρω στον δεύτερο μήνα και θα επανέλθει ως συνειδητή και ηθελημένη συμπεριφορά προς το τέλος του πρώτου χρόνου ζωής.

Παρ’ ότι μπορεί να πιστεύετε ότι μωρό σας είναι εντελώς ανυπεράσπιστο, έχει κάποια αντανακλαστικά που το προστατεύουν. Αν για παράδειγμα, μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι πέσουν πάνω στα μάτια, τη μύτη ή τα χείλια του, θα κουνήσει το κεφάλι πέρα δώθε και θα τινάξει τα χέρια για να διώξει το εμπόδιο και να μπορέσει να αναπνεύσει και να δει. Αν κάποιο αντικείμενο πλησιάσει καταπάνω του, θα γυρίσει το κεφάλι του στο πλάι και θα προσπαθήσει να στρέψει το σώμα του για να το αποφύγει.

Ναι, το παιδί σας είναι εξαρτημένο από εσάς, όμως δεν είναι εντελώς απροστάτευτο.

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι τα αντανακλαστικά του μωρού που εξαφανίζονται στους πρώτους έξι μήνες

Μωρό 5 μηνών: Πρώτες κινήσεις και ήχοι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved