Ασφαλής μετακίνηση στο σχολείο με το σχολικό λεωφορείο: Tι πρέπει να πεις στο παιδί

Η καθημερινή μετακίνηση των μικρών μαθητών στο σχολειό είναι απαραίτητη. Τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν από πολύ νωρίς ορισμένους κανόνες για την ασφαλή μεταφορά τους με το σχολικό λεωφορείο.

Ασφαλής μετακίνηση στο σχολείο  με το σχολικό λεωφορείο: Tι πρέπει να πεις στο παιδί

Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για τους κανόνες μετακίνησης, άλλα και για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χάσουν το λεωφορείο.

Περιμένοντας το λεωφορείο να μας πάρει

-Τους δείχνουμε το σημείο που περνά το λεωφορείο και σε ποια πλευρά του δρόμου καθόμαστε.
-Αν χρειαστεί να περπατήσουμε βαδίζουμε στο πεζοδρόμιο χωρίς να φοράμε ακουστικά η να παίζουμε με το κινητό .
-Σε περίπτωση που έχουμε καθυστερήσει, περπατάμε γρήγορα αλλά ποτέ δεν τρέχουμε πανικόβλητοι, καθώς αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ατύχημα με κάποιο άλλο διερχόμενο όχημα.

Μέσα στο λεωφορείο και στη διαδρομή

-Καθόμαστε στη θέση μας και φοράμε πάντα ζώνη ασφάλειας
-Αποφεύγουμε να σηκωνόμαστε την ώρα που κινείται το λεωφορείο αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, δεν στεκόμαστε στους διάδρομους, δεν παίζουμε και δεν κάνουμε πειράγματα σε φίλους ή συμμαθητές μας .
-Τοποθετούμε τα πράγματα μας στα ράφια και ποτέ δεν αφήνουμε τσάντες και προσωπικά μας αντικείμενα στο διάδρομο του λεωφορείου.
-Ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε μόλις το λεωφορείο σταματήσεις εντελώς.
Τι πρέπει να κάνει αν χάσει το λεωφορείο;

Εξηγούμε στο παιδί:

-Με ποιο άτομο θα επικοινωνήσει.
-Με ποιον τρόπο θα επικοινωνήσει (π.χ. θα πάρει τηλέφωνο, θα πάει να βρει το συγκεκριμένο άτομο)

Ο μαθητής θα πρέπει να γνωρίζει το όνομα του ανθρώπου που θα επικοινωνήσει καθώς και ένα δεύτερο εναλλακτικό άτομο στο οποίο θα μπορεί να απευθυνθεί. Τα τηλεφωνά πρώτης ανάγκης είναι καλό να είναι γραμμένα πάνω στην τσάντα του, σε μέρος που να μπορεί να τα βρίσκει πάντα και εύκολα τόσο το ίδιο όσο και κάποιος άλλος.

Πολύ συχνά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν έντονο στρες μέχρι και αγχώδεις διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με την καθημερινή τους μετακίνηση, ιδιαίτερα όταν φοιτούν σε μεγάλα σχολεία όπου υπάρχουν πολλοί μαθητές και πολλά λεωφορεία, γεγονός που αυξάνει το καθημερινό άγχος που βιώνουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved