Πλαστικότητα και ευαισθησία βρεφικού εγκεφάλου: Όλοι οι γονείς πρέπει να τη γνωρίζουν

Για ποιο λόγο οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι!

Πλαστικότητα και ευαισθησία βρεφικού εγκεφάλου: Όλοι οι γονείς πρέπει να τη γνωρίζουν

Η πλαστικότητα και ευαισθησία του βρεφικού εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνες, έχουν δείξει ότι όσο νωρίτερα εκτεθεί ένα βρέφος σε ένα πλούσιο περιβάλλον με ερεθίσματα τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της νοητικής και συναισθηματικής του δεκτικότητας, ενώ όσο το βρέφος μεγαλώνει, το περιβάλλον έχει επάνω του ολοένα και μικρότερη δύναμη επίδρασης (Gordon, 1979,).

Τι είναι η πλαστικότητα του βρεφικού εγκέφαλου;

Είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη δομή του με βάση τις νέες εμπειρίες που αποκομίζει αλλά και να προσαρμόζεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος αξιοποιώντας παράπλευρες συνάψεις.

Τι είναι η ευαισθησία του βρεφικού εγκέφαλου;

Σε κάποια στάδια της ανάπτυξής του, κρίσιμες χρονικές περιόδους ο εγκέφαλος μαθαίνει πιο γρήγορα και εύκολα, από ότι σε άλλα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όπως ένα φυτό για να μεγαλώσει και να καρποφορήσει επιβάλλεται να το καλλιεργήσουμε μια συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική περίοδο του χρόνου διαφορετικά το φυτό μας δεν θα μπορέσει να αναπτυχτεί σωστά και να καρποφορήσει. Με τον ίδιο τρόπο και το βρέφος πρέπει να εκτεθεί σε πρώιμα ερεθίσματα σε συγκεκριμένες χρονικές ηλικίες ανάπτυξης 0 -4 που ο εγκέφαλος μαθαίνει πώς να μαθαίνει.

Η συμβουλή του Ειδικού:
Όλοι οι γονείς θέλουν έναν γερό και έξυπνο παιδί που μελλοντικά να γίνει ένας καλός μαθητής. Αυτό μπορεί να γίνει εάν οι γονείς ασχοληθούν με το παιδί τους, τα πρώτα 5 κρίσιμα χρόνια της ανάπτυξης του. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αναπτύσσεται το 70-80% του δυναμικού του εγκεφάλου που θα καθορίσει τις μελλοντικές μαθησιακές του ικανότητες και την επιτυχία στο σχολείο. Υπάρχουν πολλά προγράμματα δομημένης πρώιμης εκπαίδευσης για βρέφη και νήπια, ένα από αυτά είναι το happy learning όπου ο γονέας παίρνει έτοιμο δομημένο υλικό με δραστηριότητες και ασκήσεις και εκπαιδεύει το παιδί του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved