Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να κάθεται

Για να μπορεί να καθίσει το μωρό, πρέπει να δυναμώσουν αρκετά ο λαιμός, οι ώμοι και ο κορμός του, ώστε να είναι ικανό να ελέγχει το κεφάλι του και να κρατάει ίσιον τον κορμό.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να κάθεται

Πρέπει επίσης να μάθει πώς να κρατάει την ισορροπία του, για να μην πέφτει κάθε φορά που προσπαθεί να πιάσει κάτι ή που στρέφεται να δει τι υπάρχει πίσω του.Τα περισσότερα μωρά το καταφέρνουν μετά τους 8-9 μήνες.

Από τη στιγμή που το μωρό σας μαθαίνει να ελέγχει το κεφάλι του και να στηρίζεται, μπορείτε να το βοηθήσετε κάνοντάς του φυσικές ασκήσεις σαν παιχνίδι, όπως αυτές που του κάνατε τους πρώτους μήνες της ζωής του για να το μάθετε να χρησιμοποιεί τους μυς του για να πιάνει, να τραβάει και να σπρώχνει.

Ήδη, από την ηλικία των 2 μηνών περίπου, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κάθεται, στηρίζοντας την κοιλίτσα και τους ώμους του και μιλώντας του έτσι ώστε για μια στιγμή να προσπαθήσει να σηκώσει το κεφάλι για να σας προσέξει, σύμφωνα με την γιατρό και μέλος του Royal College of Physicians Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ.Όταν γίνει 3 μηνών θα ανακαλύψετε ότι ελέγχει πια το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους του, αλλά ότι η πλάτη του χρειάζεται στήριξη επειδή είναι ακόμα κυρτωμένη.

Στους 4 μήνες, θα μπορεί να κρατάει όρθιο το κεφάλι και ίσιο το λαιμό και το μεγαλύτερο μέρος της πλάτης του .Έτσι, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να το κρατάτε από τα μπράτσα για να έχει ίσιο τον ποπό του και να μην το αφήνετε να λυγίζει πολύ στα ισχία.

Σε ηλικία 5- 6 μηνών τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν να γυρίζουν ανάσκελα από ανάσκελα στο πλάι και κατόπιν από μπρούμυτα ανάσκελα. Από τη στιγμή αυτή δεν πρέπει να το αφήνετε ποτέ μόνο του, παρά μόνο στο πάτωμα, σε σημείο καθαρό και χωρίς σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα. Όταν το βάζετε σε καθιστή θέση, να έχετε πάντα γύρω του μαξιλάρια. Και σε ηλικία 6 μηνών, όταν στήριξη χρειάζεται μόνο η οσφυϊκή περιοχή του, να έχετε μαξιλάρια γύρω από τον ποπό του.

Στους 7 μήνες περίπου, όταν το μωρό σας αρχίζει να κάθεται, αλλά πολλές φορές τουμπάρει όταν το επιχειρεί, να έχετε και πάλι ολόγυρά του μαξιλάρια για να μη χτυπήσει πέφτοντας. Να προσέχετε τις ελαφριές κούνιες, τα καρεκλάκια ή τα καρότσια. Το μωρό θα μπορούσε εύκολα να αναποδογυρίσει αν πιαστεί από μια πλευρά τους για να σηκωθεί όρθιο.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να περπατήσει!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved