Κλάμα μωρού: Τι μπορεί να θέλει και κλαίει;

Το νεογέννητο μωρό χρησιμοποιεί το κλάμα ως μέσο επικοινωνίας, είναι άλλωστε το μόνο μέσο που διαθέτει.

Κλάμα μωρού: Τι μπορεί να θέλει και κλαίει;

Μεγαλώνοντας, μέσα από το κλάμα εκφράζει τα συναισθήματα που του προκαλούν στενοχώρια, εκφράζει το φόβο του, την κακή σωματική υγεία, τον πόνο του, το παράπονό του, την έλλειψη προσοχής, κλπ. Για να καταλάβετε γιατί κλαίει το μωρό σας και πώς μπορείτε να το παρηγορήσετε, πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτά που αναστατώνουν ένα μωρό και αυτά που το παρηγορούν, αλλάζουν καθώς αναπτύσσεται.

Οι γονείς, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση, αρχίζουν να διακρίνουν τα διάφορα είδη κλάματος του μωρού. Αυτή η δυνατότητα διάκρισης είναι αμφίδρομη αφού και τα μωρά αναπτύσσουν την ικανότητα να προσδοκούν την ανταπόκριση της μητέρας τους στο κλάμα τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν πολύ για το λόγο που κλαίει το μωρό τους και οι ερμηνείες που δίνουν είναι αναρίθμητες.

Οι πιο πολλές μητέρες μπορούν με λίγη εμπειρία και λίγες γνώσεις να ξεχωρίσουν σιγά-σιγά το κλάμα του βρέφους όταν αυτό πονάει, όταν πεινάει, όταν είναι λερωμένο ή απλά κουρασμένο. Επίσης, μπορεί να θέλει να κοιμηθεί ή να θέλει αγκαλιά, να υποφέρει από κολικούς ή να ζεσταίνετε. Μπορεί να βγάζει δόντια ή να είναι άρρωστο (σύγκαμα, στοματίτιδα, πονοκέφαλος, περιτύλιξη τρίχας γύρω από κάποιο δάκτυλο, εγκολεασμός τσιμπήματα εντόμων κλπ).

Πρόσφατες έρευνες σε νεογνά έχουν δείξει κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής ενός μωρού, η αργή ανταπόκριση στο κλάμα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο και όχι σε λιγότερο κλάμα. Περαιτέρω μελέτες δίνουν μία εικόνα στην οποία η ευαίσθητη και άμεση ανταπόκριση της μητέρας διαπιστώθηκε ότι προήγαγε μία αρμονική σχέση με το παιδί. Αν το νομίζετε ότι το μωρό σας κλαίει πολύ, παρηγορηθείτε με τα αποτελέσματα μίας άλλης έρευνας που έδειξε ότι τα μωρά είναι δυνατόν να κλαίνε, ανεξάρτητα από το αν κάτι τα ενοχλεί ή όχι.

Οι μητέρες που ήταν εξαιρετικά αγχωμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πιο δύσκολα και ευέξαπτα μωρά. Είναι επίσης γνωστό ότι τα αγόρια είναι πιο ευάλωτα στο στρες κατά τον τοκετό απ’ ότι τα κορίτσια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved