Πώς να βοηθήσετε το μωρό να εντοπίζει τους πρώτους ήχους

Το μωράκι μας στην ηλικία των 3 έως 7 μηνών, μαθαίνει να συνδυάζει αλλά και να ξεχωρίζει τις φωνές των κοντινών του προσώπων.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό να εντοπίζει τους πρώτους ήχους

Σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο αρχίζει να καταλαβαίνει και να αντιλαμβάνεται από πού προέρχονται οι ήχοι. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να βοηθήσουμε το μωρό μας να ενισχύσει αυτή την ικανότητα, να καταλαβαίνει δηλαδή από πού προέρχονται οι ήχοι.

• Πλησιάζουμε πολύ κοντά το πρόσωπο του μωρού μας και αρχίζουμε να του μιλάμε. Το αφήνουμε να μας αγγίξει. Στρέφουμε το κεφάλι μας αριστερά δεξιά και το ενθαρρύνουμε να ακολουθήσει τη φωνή μας. Εναλλάσσουμε τον τόνο της φωνής μας και χρησιμοποιούμε έντονες εκφράσεις προσώπου. Εάν το μωράκι μας σταματήσει να ακολουθεί, σταματήστε για λίγα δευτερόλεπτα και συνεχίστε για να δείτε αν θα ξανακοιτάξει προς το μέρος σας.
• Οι καθημερινές δραστηριότητες με το μωρό είναι μία καλή ευκαιρία για να το βοηθήσουμε να αναπτύξει την παρατηρητικότητα και επικοινωνία. Για παράδειγμα να του λέμε πάντα τι κάνουμε π.χ. «τώρα αλλάζουμε πάνα γιατί λερώθηκες» ή «τώρα πίνουμε το γάλα μας» κλπ.
• Ενθαρρύνουμε το μωρό να ανακαλύπτει τη φωνή μας. Ένα απλό παράδειγμα είναι να πλησιάσουμε αργά το μωρό από τη μία πλευρά καθώς κάθεται στο καρεκλάκι του και του δίνουμε χρόνο να μας κοιτάξει καθώς του μιλάμε. Αν δεν στρέψει το βλέμμα του προς εσάς:
- Αγγίξτε το απαλά από τη μεριά που του μιλάτε,
- Κάντε κάποιον αστείο ήχο για να προσελκύσετε το ενδιαφέρον του,
• Επαινέστε το και πείτε ένα μεγάλο «μπράβο» όταν γυρίσει και σας κοιτάξει.
• Φροντίζουμε το μωρό να βρίσκετε σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να στρέψει το κεφάλι του, από τη μεριά που το φωνάζουμε
• Ακόμα και όταν το μωρό δεν μπορεί να μας δει, του μιλάμε. Π.χ. του φωνάζουμε από την κουζίνα ενώ μαγειρεύουμε ή όταν οδηγούμε και βρίσκετε δεμένο στο καρεκλάκι του.

Συμβουλή Ειδικού:
Ο εντοπισμός των ήχων και η διάκριση τους βοηθά το παιδί να αναπτύξει την αντιληπτική του ικανότητα και εν συνεχεία την επικοινωνία του με τους ενήλικες, προετοιμάζοντας το να αρχίσει αργότερα να αρθρώνει τους πρώτους του ήχους και λεξούλες. Εάν ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω δραστηριότητες, καλό είναι να το συζητήσουμε με τον παιδίατρο μας γιατί πιθανό να χρειαστεί μία ακουολογική εξέταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved